:

Magyar nyelvű vasárnapi szentmiseközvetítés is lesz Szlovákiában a rendkívüli helyzet idején

Nagyböjt negyedik vasárnapján, március 22-én ismét lehetőség nyílik magyar nyelvű szentmisét hallgatni élő közvetítésben, reggel 7 óra 5 perckor a szlovákiai Pátria rádión keresztül, akár rádiókészülék, akár pedig az internet segítségével. A szentmisét Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora fogja celebrálni.

Ugyancsak a Pátria rádió közvetít pénteken, március 20-án délután fél öttől élő adású beszélgetést magyar nyelven a jelen helyzetről, egyházi témákat érintő kérdésekkel foglalkozva. A rendkívüli időszakban tartandó keresztelők, esküvők, temetések, misék témakörét is érintve, a jelen helyzet új kihívásairól és egyházi lehetőségeiről Jakubecz László szerkesztő Molnár Tamás atyát fogja kérdezni, aki a pozsonyi érseki kúria tagjaként Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita, a Szlovák Püspöki Konferencia elnökének rendelkezéseit, javaslatait, ésszerű óvintézkedéseit is tolmácsolja majd.

* * * * *

/Régebbi bejegyzés/

A Szlovákiában érvényes, egyházi programokat is érintő intézkedések idején, miszerint nem tartanak nyilvános szentmiséket március 23-ig az ország templomaiban, a számos különféle kezdeményezés mellett a szlovák közszolgálati rádió is hozzájárul ahhoz, hogy a hívek legalább élő közvetítésben otthonaikban kísérhessék figyelemmel március 15-én, nagyböjt harmadik vasárnapján a szentmisét.

A rádió vezetősége a szlovák és magyar hívek lelki igényeit is figyelembe véve reggel nyolckor magyar nyelven, kilenc órai kezdettel pedig szlovák nyelven fog római katolikus szertartású szentmiséket közvetíteni élő adásban a pozsonyi papi szeminárium és hittudományi kar Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnájából.

A magyar nyelvű szentmise a Pátria rádión keresztül lesz hallgatható, akár rádiókészülék, akár pedig az internet segítségével. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a misehallgatásra kijelölt idő valóban az ima és elmélyülés ideje legyen a misét hallgatók otthonaiban. A vasárnap közvetítendő magyar szentmise előtt már megtalálható lesz itt, a honlapon a reggel nyolc órai mise énekrendje és az olvasmányok szövegei is, hogy mind aktívabb részvétellel tudjunk együtt imádkozni, lélekben közösséget alkotni, a vasárnap megszentelésére törekedni a speciális helyzet közepette is.

A rendkívüli helyzetben szorgalmazott vasárnapi misehallgatás lehetősége mellett a további nagyböjti programokról is naprakészen olvashatnak az érdeklődők, nem utolsó sorban buzdításokat is, melyekkel a Szlovákiában érvényben levő óvintézkedések idején is kísérni szeretnénk a hívek nagyböjti útját.