:

Hálaadó ima 2020 szilveszter estéjén

IDE kattintva visszahallgatható a közösség hálaadó imája

Hálát adunk Urunk a véget érő 2020-as esztendőért. Emlékezetes évet fejezünk ma be. Egy évvel ezelőtt nem tudtuk, mit hoz ez az esztendő. Mint ahogy ma sem tudjuk, mit hoz magával a néhány óra múlva kezdődő új év. Szívünk hálával telik meg. Igen, a nehézségek, gondok, világjárvány megengedése ellenére is hálásak vagyunk annyi jótéteményedért. Vallva: „az Istent szeretőknek minden a javukra válik.” Szeretettel állunk most színed elé köszönetet mondani.

Köszönjük, hogy közösségünk idén megkeresztelt kisgyermekei által is növekedett titokzatos tested, az Egyház. Péter, György, Sofia, József János, Tamás, Dóra, Katalin, Mirjam, Emese Mária, Karolina és Paula Lucia valamint a világ összes új kereszténye által növekedett nagy családunk. Add, hogy a keresztség kegyelme bennük és bennünk is hatékonyan működjék most és az új esztendőben is!

Hálát adunk a családokért, az idén még fontosabb szerepet kapó család-egyházakért. Köszönjük, hogy közösségünk nagy családjában is annyi igyekvő, példás, keresztény értékrend szerint élő család van. Áldd meg őket továbbra is, és segítsd a gondokkal küzdő családokat, a széthullott családok tagjait is! Köszönjük, hogy színed előtt tett házassági ígéreteikkel Norbert és Csilla, Balázs és Gabriella, Imre és Noémi, Dávid és Vivien, Tibor és Angelika valamint Róbert és Ágnes házasságkötése által újabb keresztény családokkal gazdagodott társadalmunk. Kísérd őket és minden ifjú házast és jegyest áldásoddal!

Köszönjük, hogy egy nagy családként élhettük át az idei sítúra napjait, mint családtagokért imádkoztunk az idén jubilálókkal és jubiláló házaspárokkal, de közösen fejezhettük ki hálánkat az új kenyérért, a mindennapiért is. Idén is együtt kérhettük Szent István király közbenjárását a koronázódómban, és Árpád-házi Szent Erzsébetét a Kék-templomban. Közösségünk gyermekei és fiataljai számára ebben az évben is működött a cserkészet, az óvodások hittanja, volt számukra napközis gyerektábor, Kaptár, cserkésztábor. Imacsoportjaink és a bibliakör tagjai is összejöttek, mikor a körülmények engedték. Köszönjük Urunk, hogy áldásod érezhető volt közösségünk életében az egész 2020-as évben!

Emlékezetes marad 2020 húsvétja. Már a nagyböjt, a nagyhét és maga a húsvéti feltámadás-ünnep is rendkívüli volt. De Te nem hagytál magunkra minket. Így is áradt a kegyelem. Mi akkor is egy közösségként tudtunk imádkozni. Hálát adunk a tömegtájékoztatási eszközök és világháló adta lehetőségégekért, s azokért, akik ebben a nehéz időszakban sem maradtak közömbösek a hit, a közösség, az embertárs iránt. Te mint egykor a feltámadásod után, idén is át tudtál hatolni a zárt ajtókon, meg akartál jelenni köztünk, otthonainkban a kijárási tilalom idején is. Szeretettel mutattad nekünk is a megdicsőült sebhelyeket, emlékeztetve, milyen nagy ára volt megváltásunknak, s hozzánk is szólt szavad, ó, feltámadt Üdvözítőnk: „ne féljetek!” Semmilyen bezárt ajtó, karantén vagy tilalom nem állhatta utad, csupán a bezárt emberi szív. Az olyan bezárt szív, mely háborgásával, elégedetlenkedésével, mások okolásával, vagy épp közömbösségével és túlzott kényelmével zárkózott el az ingyenes kegyelem-áradat elől. Értük is imádkozunk, minden Téged ért megbántásért, visszautasításodért engesztelni szeretnénk.

Nagy hála van szívünkben azokért, akik nyitottak tudtak lenni a felkínált kegyelmek előtt. Akik családjukban gondosan őrizték a hit lángját. Akik otthonaikat a nyilvános misék elmaradásakor is házi szentéllyé tudták alakítani, mert nem szűntek meg hittel és bizalommal imádkozni. Hála azokért, akik másokra is gondoltak, másokra odafigyeltek, mások szolgálatába álltak. Uram, jutalmazd őket gazdagon! Segíts, hogy mulasztásainkat pedig az új évben a felelősségteljes igyekezettel és jószándékkal kárpótolni tudjuk!

Olykor a lelki áldozás által tápláltál, valamint Igéd által, de számos alkalmat kínáltál arra is, hogy valóságos találkozás jöhessen létre Veled a szentáldozásban. Eléd térdelhettünk, mint most is tesszük, Aki köztünk maradtál az Oltáriszentségben. Köszönjük Neked, hogy magaddal, mint az Élet Kenyerével táplálsz minket, amit András, Bence, Dávid, Emília, Iván, Liliána, Olivér és Olivér, valamint Rudolf és Tamás szeptember 27-én első alkalommal fogadtak szívükbe. Add, hogy vágyjunk a Veled való szentségi találkozásra. Amikor csak lehet, fogadjuk el szerető meghívásodat, ünnepen és köznapon egyaránt! Ne méricskéljük, hogy csak azt és annyit tegyünk Érted, ami kötelező és muszáj. Lehet szűkkeblűen méricskélve, csak látszatra igazán és őszintén szeretni?!

Hálát adunk azért az ajándékért is, hogy Édesanyádat nekünk adtad. Oltalmába ajánlottuk már január 1-én az egész évet. Szinte minden nagyobb Mária-ünnepet méltóságteljesen megtarthattunk, köszönthettük őt az elsőszombati rózsafüzérek alkalmával, februárban közösségi imakilenceddel fordultunk hozzá betegeinkért, a magunk és mások kéréseit vittük nyáron Mátraverebély-Szentkútra, a közösség háromnapos zarándoklata alkalmával a magyar nemzeti Mária-kegyhelyre, s már nem egy imameghallgatást is örömmel köszönhetünk meg azóta. Szeptember 12-én ünnepélyesen ismét Szűz Mária oltalmába ajánlottuk közösségünket. Helyi szervezésben megtarthattuk a máriavölgyi magyar búcsút, Magyarok Nagyasszonya ünnepe kapcsán. S csak Te tudod, kinek miben segítettél Mária közbenjárására a leköszönő év mindennapjaiban. Hála legyen! Az új évet is magunkat reá bízva szeretnénk holnap kezdeni, az Istenanya reményteli ünnepén.

Hálát adunk Urunk azért, hogy élő közösségünket sok ministránssal, kántorokkal, segítőkkel, támogatókkal, a közösségért rendszeresen imádkozókkal ajándékozod meg. Mindenki szolgálát szívből megköszönve, oltalmadba ajánljuk őket. Jutalmazd mindenki igyekezetét, közösségünkért vállalt bármilyen látványos vagy titokban maradt szolgálatért magad légy a jutalom. Minden jótevőnk és szolgálattevőnk szívébe önts békét, lelki boldogságot, s az új évben is őrizd meg bennük a jóakaratú lelkesedést! S egyben kérünk, szítsd fel minél többek szívében a vágyat, hogy közösségünk családjáért akarjanak áldozatot hozni, és tetteikkel legyenek ők is építői és boldog tagjai egy igazi szeretetközösségnek!

Köszönjük betegeink és idős testvéreink áldozatos kereszthordozását is! A közösségért felajánlott szenvedéseikért is köszönetet mondva, hálával és törődő szeretettel imádkozunk értük, s kérjük Tőled számukra a hűséges kitartás és lelki erő ajándékát! Köszönjük mindazok áldozatos szolgálatát is, akik a betegápolás és egyéb fontos területeken vállalt mindennapi szolgálatukkal segítik a társadalom emberhez méltó életét. Urunk, fogadd szívesen minden jótettüket. Áldd meg őket, azokat is, akik épp most valahol nem könnyű szolgálatban élik meg az év fordulóját!

Élő testvéreink mellett az örökkévalóságba költözöttek lelki üdvéért is bizalommal fohászkodunk Hozzád. A feltámadás és az örök élet reményében imádkozunk a 2020-as évben elhunytakért, így László, Ilona, Miklós, Ilona, Veronika, Márta, Katalin, Sándor, Irén, József, Erzsébet és Veronika testvéreinkért, valamint a világ bármely pontján hazahívó szavadat meghalló testvéreinkért, köztük a világjárvány minden áldozatáért is! Az örök világosság fényeskedjék nekik! Hálát mondunk azért is, hogy közösségünk legtöbb elhunytja felkészülten, szentségekkel ellátva indulhatott a nagy útra. Áldd meg a szeretteik halhatatlan lelkével is törődő hozzátartozókat!

Szűz Máriával és Szent Józseffel együtt készültünk az idei karácsonyra. Velük együtt mondunk most köszönetet is. A több mint kétezerhatszáz meglátogatása imakalendáriumunknak is arra vall, hogy tudunk és akarunk együtt imádkozni, egymásnak örülni. Ma együtt akarunk hálát adni, s szívből, személyesen kimondani: köszönöm!

Úr Jézus, a közös hálaadás mellett minden család, s mindannyian külön-külön is nagy hálával tartozunk Neked. S bár sok nehézség és új kihívás is jellemzi a végéhez érkező évet, mégis rácsodálkozhatunk, mennyi mindennel megajándékoztál mindnyájunkat. Még több alkalmat kaptunk a jóra, a szolgálatra, a kreatív egymásrafigyelésre, vigasztalásra, hogy sok mindent hagyva letisztulni, az igazán fontosra jobban odafigyelhessünk. Hogy földi életünket hittel áthatva még jobban az örök értékek szemszögéből szemlélhessük. A sokszor sötétnek nevezett 2020-ban is Világosságként közelítettél felénk. Az igazi világosságként jöttél közénk, amely minden embert megvilágosít. Akik befogadtak, azok Isten gyermekeiként élhettek és élhetnek most is – hittel hallgatva a szentírási tanítást. Köszönjük! S egyben bocsánatot kérünk a magunk és mások nevében is azért, amikor a sajátodba érkező világosságként, mi e helyett mégis inkább a sötétséget választottuk: kényelemből, szeretetlenségből, karrierizmusból, sekély hitünk vagy túlzott egoizmusunk miatt. Bocsáss meg, s kérünk, segíts másokkal is megbékélnünk, ha kell bocsánatot kérnünk és bocsánatkérést elfogadnunk.

Így akarunk a 2020-as év végén hálataelt szívvel áldásodban részesülni. Akik itt vagyunk, de azok is, akik bár itt szeretnének lenni, ám nem lehetnek fizikailag jelen. Hálával megtelt szívünkben pedig hagyjuk megfogalmazódni a vágyat: az új év minden napját Veled, Szűz Mária és Szent József oltalma alatt akarjuk átélni. Hozzon az új esztendő bármit, add, hogy Hozzád mindig hűségesek maradjunk, családjaink és közösségünk nagy családja is élő hittel haladjon Feléd, egymásra szeretettel odafigyelve, egymásnak segítve, együtt és egymásért rendszeresen imádkozva. Tegyük ezt most is, közösen, áldásodat kérve egész közösségünkre:

Uram, áldd meg közösségünket,
minden tagját, minden családját,
a kicsiket és a nagyokat,
a fiatalokat és az időseket,
az egészségeseket és a betegeket,
a gondokkal küzdőket!

Add, hogy boldogan éljük keresztény hivatásunkat!
Adj újabb jó családokat,
támassz új papi hivatásokat!
Elhunyt hozzátartozóinknak
és közösségünk minden megholtjának pedig
adj örök boldogságot a mennyben!

Add, hogy a készület ideje
és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése
egész hívő közösségünk, fővárosaink, népünk, Európa
és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen