:

Információk (2020 október/november)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

* * *

FRISS HÍREK TÖMÖREN: Hétfőtől, november 16-tól ismét lesznek nyilvános misék templomainkban: a ferences templomban hétfőn és szombaton reggel nyolckor, szerdán és pénteken este hatkor, vasárnap délelőtt kilenckor lesznek a magyar misék. A csütörtöki magyar szentmise a Kék-templomban lesz Szent Erzsébet ünnepe alkalmából este hatkor. A Virágvölgyi plébániatemplomban november 22-én este hatkor lesz magyar szentmise. Az eddigi miseszándékokat elvégeztem. Gyónási lehetőség a ferenceseknél a köznapi misék előtt lesz. A templom 35 perccel a mise kezdete előtt kerül kinyitásra.

2020.11.14.

* * *

November 15-én is reggel 8:05-kor lesz vasárnapi magyar mise a Pátria Rádióban, élő adásban. Az ismétlésre másnap, hétfőn 13:05-kor kerül sor. Online is hallgatható, elég IDE kattintania.

Idén így készülünk Szent Erzsébet ünnepére, kérjük, kapcsolódjon be, kattintson IDE.

Napi magyar miseközvetítések gazdag listája: ITT található.

Naponta járulhat szentáldozáshoz a ferences templomban, részletek: ITT, a ferencesek hirdetései közt. Kérjük, a ferences templomba betérve vásároljanak a Remény hetilap új és régebbi számaiból is, mások számára is, köszönjük.

A ferences templomban íratott magyar misék szandékai naponta el vannak végezve. A Virágvölgyi plébániatemplomban íratott magyar misék szándékaira pedig mindig a következő hét keddjén mutatom be a magánmisét.

A nagyszombati Szűz Mária-kilenced magyar miséje november 14-én 11:30-kor kezdődik, az RTVS fogja közvetíteni.

November 19-én Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe lesz, akinek élete Pozsonyhoz is kötődik. A sok éves hagyományt most nem tudjuk a szokott módon folytatni, ami a tiszteletére szentelt Kék-templomi találkozásunkat illeti, ám közbenjárásának kérése, példájának megcsodálása idén se maradjon ki novemberi napjainkból. Egy héten keresztül (november 13-19.) egy-egy év emlékét idézhetjük fel közösen, egy rövid imát elmondva az adott napon, valamint lehetőség szerint az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása szellemében egy adott feladat elvégzésébe is be lehet kapcsolódni. Kísérjék figyelemmel honlapunkat és közösségünk Facebook-oldalát!

Naptárak itt is rendelhetők 2021-re.

Betegellátás, gyóntatás, keresztelő, temetés továbbra is egyeztethető egyénileg.

2020.11.12.

* * *

November 8-án is élő adásban sugároz vasárnapi magyar szentmisét a Pátria Rádió - archívum.

Az elsőpénteki magyar gyóntatás november 6-án, 17 és 18 óra között lesz a ferences templom gyóntatófolyosóján.

A Jézus Szíve litánia és felajánló ima (főleg elsőpénteken) IDE kattintva imádkozható.

A ferences templomban naponta szentáldozáshoz lehet járulni (hétfő-péntek 9-10 és 19-20 óra között // szombat 9-10 óra között // vasárnap 10-11 és 17-18 óra között).

A halottakért felajánlott imába IDE kattintva lehet bekapcsolódni.

Sok példány maradt meg a Remény újságokból. Aki bejut a templomba, kérjük vegyen belőle, s vigyen másoknak is. Ellenkező esetben sajnos le fog kellenünk mondani a laprendelést.

2020.11.5.

* * *

A Mindenszentek főünnepe alkalmából celebrált szentmise a Lux TV-ben IDE kattintva nézhető meg ismét, s a szintén élő adásban sugárzott mise a Pátria Rádióban IDE kattintva hallgatható vissza és imádkozható át újra. A rádiós mise prédikációjában hallhatnak a novemberben elnyerhető búcsúkról is. Ugyancsak e misében gondoltunk az elmúlt napokban a közjóért szolgálatot teljesítők áldozatos munkájára és imáinkról biztosítottuk őket.

A Mindenszentek főünnepe alkalmából készült összeállítás, gyerekrajzokkal és fényképeikkel ITT található.

Figyelmükbe ajánljuk You Tube csatornánkat, melyre fel lehet iratkozni, a "Kék utat" mint karácsonyi készülődést, valamint a Remény hetilapot, mely a ferences templomban vásárolható meg (kérjük, vigyenek belőle ismerőseik számára is).

November 2-án, Halottak napján, este hétkor a zsolozsmából az esti dicséretet imádkozhatjuk lélekben együtt az elhunytakért. Ezt a Facebook oldalon fogjuk élőben közvetíteni, ahol a november 2-i magyar miseközvetítésekről, valamint a ferences templomban a héten felkínált szentáldozási lehetőségről (9-10 és 19-20 óra között) is olvashat.

2020.11.2.

* * *

Magyar miseközvetítések Mindenszentek főünnepe alkalmából: október 31-én (vigília) 16 órakor a Lux TV-ben, november 1-én pedig 8:05-kor a Pátria Rádióban - kérjük, hívja fel rá ismerősei figyelmét is.

Az elhunytak részére nyerhető búcsúkról, a jelenlegi szlovákiai helyzetre is vonatkoztatva, ebben a bejegyzésben olvashat.

A karácsonyra való kéthónapos felkészülésről a közösség szervezésében IDE kattintva tudhat meg többet.

Az évközi idő 30. vasárnapjának ifjúsági énekekkel kísért miséjét ITT hallgathatja meg és imádkozhatja át ismét.

Remény újság a ferences templom előcsarnokából vihető (70 centért) naponta 9-19 óra között.

2020.10.26.

* * *

Sokszínű kínálat a következő napokra Facebook-oldalunkon található, linkekkel együtt.

Mindenszenteki felhívás gyerekeknek: Közeledik Mindenszentek ünnepe, amikor egy napon ünnepeljük az összes szentet. Biztosan nektek is vannak kedvelt szentjeitek, jól ismeritek saját védőszentetek élettörténetét, s imádkoztok is a szentek mennyei segítségét kérve. A november 1-i ünnephez közeledve arra buzdítunk titeket, rajzoljátok vagy fessétek le egy vagy több kedvelt szenteteket, beszélgessetek róla/róluk otthon a családban, megkérdezve a többi családtagtól is, hogy nekik kik a különösképpen kedvelt példaképeik a szentek nagy közösségén belül és miért, aztán pedig imádkozzatok közösen a családban a szentek közbenjárásért, hogy példájukat könnyebben követhessétek. Az elkészített rajzokról/festményekről készült fotók, vagy valamelyik szentről írt versetek október 30-ig beküldhetők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Írjátok mellé neveteket is. A rajz/festmény vagy vers fenti címre történő beküldésével beleegyeztek abba, hogy műveiteket közzétegyük a „Pozsonyi katolikusok” FB-oldalon, valamint szüleitek beleegyezését is jelenti, hogy a hatályos GDPR értelmében alkotásaitok mellett neveiteket is feltüntessük.

Közlemény a szigorításokról és miseközvetítésekről IDE kattintva hallgatható meg.

A missziós vasárnapon közvetített magyar szentmise IDE kattintva imádkozható át ismét.

Rózsafüzér - rádiós felvétel, ITT kapcsolódhat be.

Javasolt Lectio divina az egyes vasárnapokhoz ITT található.

Legközelebbi szentgyónási lehetőséget magyar nyelven a ferenceseknél október 23-án, pénteken 17 és 18 óra között kínálok.

Október 25-én is reggel nyolckor közvetít magyar szentmisét élő adásban Pátria Rádió. /Előtte éjjel óraátállítás lesz./

2020.10.21.

* * *

A belvárosi ferences templom nyitvatartási rendje a következő időszakban, egyéni csendes imára, illetve amikor az ott jelen lévő ferences atyát meg lehet kérni áldoztatásra, természetesen az kérheti - az érvényes higiéniai előírások betartásával - aki egyébként is járulhat szentáldozáshoz:

- Hétfő - péntek: 9:00-10:00 és 19:00-20:00

- Szombat: 9:00-10:00

- Vasárnap: 10:00-11:00 és 17:00-18:00

Ugyanezekben az időpontokban lehet a Remény újságot is megvásárolni. Kérjük, a friss és régebbi számokból is szíveskedjenek vinni, magányos ismerőseiknek is. Köszönjük!

Ha nincs is lehetőség e napokban fizikai módon szentmisén részt venni, annál inkább használjuk ki a rendszeres ima, a családtagokkal közösen imádkozott rózsafüzér, lehetőség szerint a templomban végzett egyéni csendes szentségimádás, a gyakori Szentírás-olvasás, a lelki áldozás, a miseközvetítések imádságos lelkületű követése, a lelki olvasmányok és a katekizmus olvasásának lehetőségeit… Tegyünk a hitünkért, a lelki életünkért, Krisztus-kapcsolatunkért, s imádkozzunk egymásért is, odafigyelve egymás szükségleteire!

Vasárnap (10.18.) reggel nyolckor élő adásban közvetít magyar szentmisét a Pátria Rádió, IDE kattintva a világhálón is hallgatható lesz. Imádságos lélekkel kapcsolódjanak be, a közvetítés idejét szenteljék kizárólagosan a szentmisének, s az Úr napját pihenéssel, a családra fordított minőségi idővel, közös imával, idős- vagy beteg ismerősük felhívásával, mint szeretetgesztussal is szenteljék meg.

A mai naptól kezdődően, meghatározatlan ideig, magánmisék celebrálásakor végzem el a felvett miseszándékokat. A ferences templomban íratott magyar misék szándékaira az adott napon, a Virágvölgyben íratott magyar misék szándékaira pedig mindig a soron következő keddi napon fogok szentmisét bemutatni. A miséket írató személyek, családok, kérem, lélekben csatlakozzanak a legszentebb áldozat ünnepléséhez.

2020.10.15.

* * *

A Szlovák Püspöki Konferencia szerdán este közzétett sajtóközleménye IDE kattintva olvasható.

2020.10.14.

* * *

E bejegyzés írása előtt néhány perccel kaptuk Stanislav Zvolenský érsek atyától az értesítést arról, hogy október 15-től kezdődően, meghatározatlan időre templomainkban nem lesznek nyilvános szentmisék. Így csütörtöktől a ferences templomban nem lesznek a magyar misék sem megtartva, valamint a Virágvölgyi plébániatemplom vasárnapi magyar miséi is szünetelnek egy időre.

A vasárnapi magyar miseközvetítésről e bejegyzésben is hírt adunk majd (még pontosítás alatt áll).

Honlapunk következő cikkében a lelki áldozásról olvashatnak, amit szívből javaslok a következő időszakra.

Még intenzívebben alkossunk az imában közösséget, a családok együtt is imádkozzanak, figyeljünk oda az egyedül élő testvéreinkre, az idősekre és betegekre különösképpen!

2020.10.14.

* * *

Magyar szentmise a pozsonyi ferences templomban - október 14. (szerda) 18 óra

- a misében megáldásra kerülnek az otthonról hozott gyertyák, amiket a következő időszakban az otthonaikban használhatnak (családi) imádság, Szentírás-olvasás, miseközvetítés hallgatása/nézése közben,

- a szentmise szentségi áldással fejeződik majd be,

- mise után a sekrestyéből szenteltvíz lesz vihető otthonról hozott palackban, amit otthonaik meghintésére használhatnak, valamint keresztvetéshez,

- gyónási lehetőség a szentmise előtt fél órával lesz,

- a mise után kínálják fel segítségüket a következő időszakra az idősebb, talán bevásárlásra vagy gyógyszer-kiváltásra szoruló testvéreknek, az internetet nem használóknak pedig, hogy telefonon értesítik őket közösségünk híreiről,

- kérjük a Remény új és régebbi számainak megvásárlását (idős, beteg ismerőseik számára is), hogy ne maradjanak felesleges példányok.

A járványügyi szigorítások értelmében max.50 fő lehet jelen a templomban, a templomot érkezési sorrendben töltjük fel.

2020.10.14.

* * *

Egyenlőre:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20201012061

Várunk a további lépésekre:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20201012054

2020.10.12.

* * *

Előreláthatólag csütörtöktől, október 15-től nem lesznek nyilvános szentmisék templomainkban, a felvett miseszándékokat azonban naponta el fogom végezni magánmisék alkalmával, mint tavasszal is történt.

Hétfőn (10.12.) reggel nyolckor, szerdán (10.14.) este hatkor lesznek a ferences templomban magyar szentmisék, max. 50 fő részvételével. Mindkét mise után szenteltvíz lesz vihető a sekrestyéből (otthonról hozott palackban). A szerdai mise keretében megáldom az otthonról hozott gyertyákat, amit a kedves hívek otthoni imádságaik alkalmával meggyújthatnak majd.

2020.10.11.

* * *

Kísérjük egymást imáinkkal! Kérjük segítségüket az aktuális információk terjesztésében, köszönjük! 

Tamás atya