:

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség ADVENTI KALENDÁRIUMA (2018)

Tartalmas adventi készülődést, lelki gazdagodást és megújulást kívánok közösségünk minden tagjának, Tamás atya

December 1. (szombat)

Elsőszombati rózsafüzér,

Reggeli mise,

Adventi koszorúk készítése

December 2. (Advent 1. vasárnapja)

Vasárnapi misék,

Adventi koszorúk megáldása,

Koncert Pozsonypüspökin

December 3. (hétfő)

Roráté mise,

Orgonakoncert a ferenceseknél

December 4. (kedd)

„Jótékony kedd”

December 5. (szerda)

Esti mise,

Egyetemista est

December 6. (csütörtök)

Esti mise,

Megemlékezés Szent Miklósról

December 7. (péntek)

Óvodások foglalkozása,

Esti mise (vigília)

December 8. (Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása)

Ünnepi mise,

Szabadegyetem,

Elsőáldozók találkozója

December 9. (Advent 2. vasárnapja)

Vasárnapi misék,

Kávézás a refektóriumban

December 10. (hétfő)

Roráté mise,

Élelmiszergyűjtés

December 11. (kedd)

„Jótékony kedd”,

Élelmiszergyűjtés

December 12. (szerda)

Élelmiszergyűjtés,

Esti mise,

Ifjúsági adoráció

December 13. (csütörtök)

Teadélután és karácsonyi ajándékvásár,

Esti mise

December 14. (péntek)

Bérmálkozók találkozója,

Cserkész-karácsony,

Esti mise

December 15. (szombat)

Lelkinap és mise Szombathelyen

December 16. (Advent 3. vasárnapja)

Vasárnapi misék,

Betlehemek megáldása

December 17. (hétfő)

Roráté mise,

Koncert a ferenceseknél

December 18. (kedd)

„Jótékony kedd”

December 19. (szerda)

Gyóntatás a ferenceseknél,

Esti mise

December 20. (csütörtök)

Gyóntatás a ferenceseknél,

Csendes adoráció,

Esti mise

December 21. (péntek)

Gyóntatás a ferenceseknél,

Esti mise

December 22. (szombat)

Reggeli mise,

Gyóntatás Pozsonypüspökin

December 23. (Advent 4. vasárnapja)

Vasárnapi misék,

A Betlehemi láng szétosztása

December 24. (hétfő)

Szenteste,

Éjjeli mise

December 25. (Karácsony)

Jézus Krisztus születése,

Ünnepi misék

További részletek: a közösség honlapján (www.pozsonyikatolikusok.sk – a „Hírek“ rovatban), a ferences templom magyar nyelvű hirdetőtábláján, valamint a ferences templom és a Virágvölgyi plébániatemplom rendszeres vasárnapi hirdetéseiben a magyar misék végén.

* * *

A vasárnapi szentmiséken kívül a hétköznapokban is szeretnénk töltekezési lehetőséget kínálni az Eucharisztia ünneplése által – az a Jézus Krisztus, Aki Mária szíve alatt megfogant, a mi életünkbe is betér a szentáldozás által. Három hétfői alkalommal lesz reggel hattól roráté szentmise; szerdán, csütörtökön és pénteken este hattól; szombaton pedig reggel nyolckor vannak magyar köznapi misék a ferences templomban.

Minden gyermeket szeretettel várunk az adventi koszorúk készítésére a Közösségi Házba (dec.1., 9:00), továbbá a Szent Miklós-napi ajándékozásra, amit idén december 6-án, csütörtökön az esti misében (18:00) tartunk meg, valamint a kiosztásra kerülő adventi- és karácsonyi munkafüzetek rendszeres használatára, további családtagjaikat is bevonva.

A templomi találkozásokon kívül számos további rendezvény alkalmával is lehetőség lesz együtt is készülni Jézus Krisztus születésének ünnepére, minden rendezvény ingyenes, a teljesség igénye nélkül említek itt néhányat:          

Gaudeamus omnes – ádventi hangverseny a Gaudium régizenei együttes előadásában Németh Imre vezetésével (Dec.2., Pozsonypüspöki plébániatemplom, 15:30)

Dives in Misericordia – Gianluca Libertucci, a vatikáni Szent Péter Bazilika orgonistájának orgonahangversenye (Dec.3., Ferences templom, 18:00)

A Muzsikás Együttes koncertje – Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népművész közreműködésével (Dec.17., Ferences templom, 17:30)

A „Jótékony kedd” arra hív meg mindannyiunkat, hogy még tudatosabban használjuk ki advent idejét a jótékonykodásra is. Látogassunk meg ezen a napon egy idős vagy beteg embert, közösségünk egy magányos tagját, írjunk egy képeslapot, menjünk be a kórházba valakikhez, ajándékozzunk meg tapintatosan egy szükséget szenvedő családot, nyújtsunk oda az emberséges jó szó mellé valamit egy rászorulónak… December 10-11-12-én a Közösségi Házban immár hagyományosan tartós élelmiszert fogunk gyűjteni, amit Teréz anya Pozsony-Ligetfalun szolgáló nővéreihez juttatunk el.

December 13-án, csütörtökön teadélutánt tartunk a Közösségi Házban, ahol a Gábriel kegytárgybolt kínálatából válogathatnak az érdeklődők;Szentírást, könyvet minden korosztálynak és további ajándéktárgyakat vásárolhatnak karácsonyra.

December 15-én közösen ünnepelhetjük Boldog Brenner János első liturgikus emléknapját. Autóbuszt indítunk Szombathelyre, adventi lelkinapunkra.

Kisközösségi találkozók, közös imák – együtt és egymásért fohászkodva, adoráció, a karácsony előtti szentgyónás elvégzése – amit jó, ha advent idején hosszabb és alapos felkészülés előz meg, baráti összejövetelek, családi programok – köztük az adventi koszorú gyertyáinak rendszeres meggyújtása családi körben (ennek egyik lehetséges menetét honlapunk „Hírek” rovatában is megtalálják), az elmélyülés, a megállás, a lelki élet ápolása, egy jó könyv olvasása, az egymásra figyelés, a közelgő ünnep valódi tartalmának szem előtt tartása segítse közösségünk minden jószándékú tagját, minden családját – minden korosztályával együtt abban, hogy Jézus Krisztus valóban újjászülessen szíveinkben, családjainkban, közösségünkben, hogy még inkább Jézus Krisztus szeretete hasson át minket és kapcsolatainkat.

Advent folyamán szeretettel adom majd kezükbe a közösség kalendáriumát a 2019-es esztendőre, amelyben régebbi írásaimból válogatva kívánom néhány gondolattal kísérni a kedves híveket az új esztendőben is. A közel hetvenoldalas évkönyvvel további ismerőseiket is megajándékozhatják.