:

Családok közös májusi kirándulása a Családok Évében

Május 8-án a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében egynapos kirándulásra került sor, amelyen főként a szülők és gyermekeik vettek részt a helyi lelkipásztorral együtt.

A tartalmas programú nap első állomása a Csornai Premontrei Apátság volt. A családokért bemutatott szentmise főcelebránsaként a helyi Márton apát úr szólt homíliájában a családokhoz. Buzdító és őszinte szavain minden jelenlévő elgondolkodhatott, s egyfajta lelkesítésként szolgáltak a családok fontos szerepének további védelmezésében. A szentmise után az apátságban élő premontrei szerzetesek nagy vendégszeretetének voltak részesei a pozsonyi zarándokok. Közben hallottak a közel kilencszáz éves rend történetéről, a csornai apátság múltjáról, a szerzetesek mindennapjairól.

A pozsonyi családok második helyszínként a Pannonhalmi Főapátságot látogatták meg. A nemzeti történelmünkhöz fűződő Szent Márton-hegyen a tárlatvezetés kapcsán sok hasznos ismerettel gazdagodtak kicsik és nagyok egyaránt. A bencésekről, Szent II. János Pál pápa pannonhalmi látogatásáról, régi alapítólevelekről, a mai levendula- és egyéb gyógynövények termesztésről is hallottak az érdeklődők.

A közös ebéd után a kellemes napot együtt töltő családok Győrbe érkeztek. Lehetőség volt a székesegyházban részt venni a májusi litánián a győri Könnyező Szűzanya kegyképe előtt, valamint imádkozni Boldog Apor Vilmos sírjánál, illetve egy más helyszínen Szent László király hermája közelében is.

A családok támogatása alapvető szívügye a pozsonyi templomi közösségnek. Kérnek is mindenkit, imádkozzanak rendszeresen a családokért, jó édesanyai és édesapai hivatásokért, a jó családok példás kitartásáért, a gondokkal küzdő családok minden tagjáért, a széthullott családok mindennapi keresztjeit viselő házastársaiért és gyermekeiért egyaránt.

A kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szent Kinga Egyesület anyagi támogatásával valósult meg.

Foto: Pálinkás András