:

Párkapcsolati Műhely – gazdagodást rejtő év Pozsonyban a hosszútávú jegyesoktatás jegyében

A leköszönő akadémiai év folyamán hónapról-hónapra értékes péntek estéket tölthettek együtt a pozsonyi, valamint a főváros környékéről érkező, vagy itt tanuló magyar fiatalok – párok és egyedül érkezők egyaránt – a kecskeméti Néma házaspárral, akiket Molnár Tamás atya, az Ifjúsági Bizottság Pozsonyi Főegyházmegye magyar ifjúságának pasztorációjával megbízott tagja hívott meg és kért fel a Párkapcsolati Műhely havi rendszerességű összejöveteleinek vezetésére.

Néma Attila és Ella a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúság- és Családpasztorációs Központját és Kateketekai Irodáját is képviselve érkeztek egy-egy péntek estére a pozsonyi magyar katolikus közösség által működtetett Korona társalgóban találkozó magyar fiatalok közé. Minden alkalommal a Pozsonyban működő, rendszeresen találkozó MÉCS-családközösség egy-egy családja fogadta őket, a Pozsonyi Magyar Intézet tagjaival együttműködve. Az este 19 órakor kezdődő interaktív foglalkozásra mindig teljesen megtelt a Korona társalgó, hozzávetőlegesen harminc fiatal járta végig a jegyesoktatás útjának itt felkínált szakaszát. Voltak, akik párban, együtt járókként vagy jegyesekként abszolválták a találkozókat, s voltak, akik (még) egyedülálló lányként vagy fiúként voltak részesei az érdekes és hasznos foglalkozásoknak. Az Egyház tanításával összhangban levő, olykor játékos és aktív bekapcsolódást igénylő bő kétórás alkalmakkor nagyon fontos szerepe volt Attila és Ella hiteles és őszinte tapasztalatmegosztásának is. Attila, a négygyermekes családapa egyben állandó diakónus is, így olykor a vasárnapi magyar misén a homília keretében is szólhatott a pozsonyi ferences templomban összegyűlt hívekhez. A közösségben végzett munkájuk és a velük kialakított kapcsolat nagyban gazdagította a helyi közösség életét.

Az alábbiakban néhány résztvevő értékelő gondolatát olvashatják.

Pozitívan meglepett az előadó házaspár közvetlensége. Az összejövetelek alkalmával sokszor hoztak fel példákat a saját életükből, problémáikból. Mindez hitelességet adott az elhangzott tanácsoknak, szemléleteknek, amiket ők maguk is felhasználtak a házasságukban. Számomra ez a nyitottság volt az egyik fő oka, hogy hónapról hónapra ellátogattam a találkozókra. Továbbá nagyon tetszett az összejövetelek interaktív jellege is, a különféle feladatok, amiket közösen vagy párban végeztünk.
Szabolcs, 27 éves, Érsekújvár

A találkozók alkalmával mindenfélét megismerhettem a személyiségekről. Hasznos volt ez a Párkapcsolati Műhely, főleg pároknak, de úgy vélem, másoknak is érdekes volt. Olyan megközelítést láthatott a résztvevő bizonyos dolgokra, amik egyébként nem biztos, hogy eszébe jutnának. Úgy gondolom, segítségemre lesznek a párválasztásnál és párkapcsolatban az itt szerzett ismeretek.
Tamás, 21 éves, Pozsony

Ez volt az első műhely, amelyen részt vettünk, és nagyon tetszett mindkettőnknek. Nemcsak a műhely tartalma volt számunkra hasznos, értékes – a jegyesoktatás keretében jártunk ide –, de az is, hogy általa sok új korunkbeli fiatalt ismertünk meg. Csakis ajánlani tudjuk mindenkinek, aki társaságra vágyik, ismerkedni szeretne, és persze új dolgokat megtudni magáról, párjáról, párkapcsolatokról. Igazán nagyon tartalmasan eltöltött órák voltak. Sok érdekes témára tértünk ki a műhelyek során, amelyekről aztán volt, hogy órákig beszélgettünk. Ezáltal még jobban megismertük egymást és a kapcsolatunk is erősödött. Reméljük lesz még valami hasonló!
Kati, 26 éves, Pozsony & Ármin, 27 éves, Felsőpatony

Tanulságos volt ez az előadássorozat, nagyon jó témák vetődtek fel, és különösen élveztem az interaktív előadásmódot, mindenki megoszthatta a véleményét, tapasztalatait, amelyek ugyanúgy értékesek voltak számomra. Egyedülállóknak és kapcsolatban lévőknek is nagyon hasznos lehet, sőt egyaránt ajánlanám kapcsolat elején járóknak és több éves együtt járóknak is.
Ádám, 22 éves, Rajka

Nagyon elgondolkodtató, tanulságos és kifejezetten kedves volt a műhely. Főleg Ella és Attila tanúságtételét köszönöm a szeretetteljesen megélt házasságukról. Ez szerintem sokunknak lejött minden egyes alkalommal. Ha „majd nagy leszek”, én is szeretném ennyire szeretni a férjemet!
Gabi, 21 éves, Kolon

Jelenleg nincs párkapcsolatom, de több mindenben is segített a Párkapcsolati Műhely, akár önismereti szinten, hogy jobban megismerjem magam, milyen jó tulajdonságaim és előnyeim vannak, de ugyanúgy milyen rossz tulajdonságaim és hátrányaim, amiken még dolgoznom kell. Ugyanúgy elgondolkodtató volt a női és férfi tulajdonságok és gondolkodásmód felsorolása és elemzése, valamint a különböző emberi viselkedések, akár a konfliktus kezelésénél, vagy a szeretetnyelvek használatánál és az ezekből felmerülő nehézségek vagy gondok megoldása. Nagyon hasznosnak tartom az ilyen összejöveteleket, ugyanis ezeket az ember nem tanulja sem iskolában, sem máshol. Sokaknak nem adatik meg az se, hogy jó példaértékű házastársakat lássanak. Mindig jó első kézből kapni az információkat olyan személyektől, akik már ezeken a dolgokon maguk átmentek és megtapasztalták. A részvételt minden párnak ajánlanám főképpen persze a házasságra készülő pároknak, de olyanoknak is, akik még erről a témáról nem is beszéltek. Örülök annak is, hogy egyedülállók is részt vehettek, hiszen akik a családi hivatásra való meghívást érzik magukban, ilyen módon is tudnak készülni a tudatos párválasztásra. Leginkább az tetszett, hogy laza és barátságos hangulatban folyt az egész műhely és nem egy sablonos előadás volt, hanem interaktív volt, így rá voltunk kényszerülve, hogy bekapcsolódjunk és esetleg jobban elgondolkodtattak az adott dolgok, mintha csak egy előadást hallgattunk volna meg. Egyértelműen úgy gondolom, hogy segítségemre lesznek ezek a dolgok. bár minden kapcsolat más és más, de a hallott dolgok segítségével sok gondot meg lehet előzni, az adott gondok megoldásának a lehetőségét és a boldog házasság receptjét is hallhattuk aműhelyeken.
András, 26 éves, Pozsony

Mikor először olvastam a Párkapcsolati Műhely plakátját, arra gondoltam, vajon mi keresnivalóm egy hosszútávú jegyesoktatásként meghirdetett előadás-sorozaton. Azonban, mivel a meghívás nem csak pároknak szólt, kíváncsiságomnak engedve mégis ellátogattam az első – általam először tévesen előadásnak gondolt – foglalkozásra. Nem bántam meg, ugyanis a két előadótól, illetve tanácsadótól, nem mellesleg négy gyermekes házaspártól, rengeteg kérdésre választ kaphattunk. Olyan témákban osztották meg tapasztalataikat, mint a férfi-női kommunikáció, konfliktuskezelés, örök szerelem, de nagyon jó támpontokat kaphattunk a helyes önismerethez és a másik alaposabb megismeréséhez is. Mindez interaktív foglalkozások es szórakoztató feladatok keretén belül történt. Mindenképpen ajánlanám jegyespároknak, házasságra készülőknek, hogy részt vegyenek ezen a nem mindennapi jegyesoktatáson, mert nem csak praktikus tanácsokat kaphatnak a tapasztalt házaspártól, de a közösen töltött minőségi idő meg erősebbé teheti a kapcsolatukat. S hogy én, mint egyedülálló mit kaptam a Párkapcsolati Műhelytől? A sok új barát mellett, nagyon jó tippeket es hasznos tanácsokat a párválasztáshoz.
Tímea, 27 éves, Nagymagyar

A rendszeres találkozók segítettek jobban megérteni a párom gondolkodásmódját, tisztázni, mit miért tesz, és észrevenni a kommunikációs igényeit. Hasznosnak tartom a hasonló műhelyek megszervezését, ilyen műhely nélkül bele sem kezdenék már egy kapcsolatba, annyit adott. Ez szerintem magáért beszél. Meglepett az előadók nyílt és őszinte vallomása a saját életükből. Példájukon keresztül jobban megértettem bizonyos helyzeteket. Úgy gondolom, mindenképp segítségemre lesznek az itt hallott információk és az ötletek szem előtt tartása. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért és csak ajánlani tudom mindenkinek!
Viktor, 28 éves, Somorja

Képek: a Néma házaspár archívumából