:

Ünnepi szentmise Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én, a pozsonyi hívek már hagyományosan a közkedvelt szent tiszteletére épült Kék templomban gyűltek össze, hogy felidézzék emlékét és közbenjárását kérjék. De nemcsak helyi hívek vettek részt a szentmisén, hanem szép számmal érkeztek a környékről, sőt távolabbi egyházközségekből (többek között Nádszegről, Ebedről) is.

 

A szentmise főcelebránsa és szónoka a pozsonyi magyarok lelkipásztora, Molnár Tamás volt, vele együtt misézett Németh Rezső és Masicza Robert atya. Tamás atya beszédében kiemelte Szent Erzsébet áldozatos szeretetét. Megköszönve Istennek az Árpád-házi királylány máig ható példáját, kifejtette: tiszteletének oka a szeretet kiteljesedése rövid földi élete során, minden életállapotában. Erzsébetnek három nagy szerelme volt: Isten, a férje és a szegények. Az ő példája egyben Jézusé is. Próbáljunk meg mi is kilépni önzésünk várából, ahogy Erzsébet tette. Forduljunk tevékeny szeretetünkkel a rászorulókhoz.

Az ünnepi szentmisén szépen zengett a hívek éneke, Szabó Imre orgonaművész és a fiatalok aktív közreműködésével. A múltunkat, elődeink példáját őrző, Lechner Ödön által tervezett templomban bemutatott szentmise a magyar himnusszal ért véget. Ezt követően – újdonságként – a ferences világi rend tagjai a hívek által készített süteménnyel, pogácsával kínálták a templom előtt a szentmisén részt vevőket.

Írta: Bertha Éva
Képforrás: Vicián András