:

Nagyheti lelkipásztori üdvözlet

Kedves Testvérek,

Nagyhéthez értünk. Egy rendkívüli nagyböjti úton érkezve, de immár az idei Húsvét ünnepének küszöbén állunk. Mint a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség lelkipásztora szívből szeretném megköszönni, hogy a személyes találkozások korlátozása, a nyilvános szentmisék és szertartások hiánya, a koronavírus miatti óvintézkedések idején is igyekeztünk lelki közösséget, imaközösséget, egymásra odafigyelő közösséget alkotva új módon is kihasználni a nagyböjti készület idejét.

A folytatás reményében kívánom a Nagyhét és Húsvét bár szokatlan, de mégis mély, őszinte, békés és lelki boldogságban, kegyelmekben gazdag átélését minden jószándékú ember, minden család, közösségünk minden egyes tagja számára! A Mindenható képes az új keretek között is áldásával és kegyelmével, húsvéti örömmel megtölteni szíveinket!

Kívánom, hogy jó időbeosztással éljük át a következő napokat. Minőségi időt fordítva Istenre, a személyes imára, lelkiéletre, minőségi időt fordítva a családra, szeretteinkre – a találkozások korlátozása esetén akár telefonon keresztül is, figyelmet fordítva a segítségre vagy legalább biztató szóra vágyó felebarátunkra, okosan beosztott időt a munkára és pihenésre, a bölcsen kiválogatott olvasni-, hallgatni- és néznivalókra, megszabott napi időkeretet az internetezésre vagy tévézésre… Ne hagyjuk, hogy a kegyelmi idő, az ünnepek napjai csak úgy elsuhanjanak mellettünk, legyen ésszerű, egészséges napirendünk, hagyjuk, hogy ünnep legyen otthonunkban, a szívünkben!

Számos értékes olvasnivaló, információs anyag, élőben közvetített lehetőség kínáltatik fel számunkra. Nem szeretném a Nagyhéten postaládájukat teletölteni a jobbnál jobb ajánlatokkal, mindenki lelki igénye szerint bölcsen csemegézzen azokból, ami hozzá közeli. „A bőség zavara” avagy „a kevesebb néha több” szókapcsolataink értelmében kérjük a Lélek bölcsességét, hogy helyesen vezessen minket.

Amit fontosnak tartok közölni, a magyar nyelvű miseközvetítésekbe való bekapcsolódás lehetőségei:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nagyheti-es-husveti-elo-liturgiakozvetitesek-osszegyujtottuk-lehetosegeket

Továbbá a sok jó ötlet és segédanyag közül, hogyan élje át a család otthon a következő napokat, kettőt választottam:

a Gyulafehérvári Főegyházmegye nagyon gazdag és érdekes anyagát, ahol Virágvasárnaptól kezdve fokozatosan kerülnek feltöltésre az egyes napokhoz kapcsolódó hasznos tippek:

https://romkat.ro/husvet-unneplese-otthonainkban/

valamint a pannonhalmi bencések ajánlatát, akik szintén nagyon jó ötletekkel kívánják segíteni a családok idei húsvéti ünneplését:

https://youtu.be/dUAlzXt94_s

A jezsuitáknál olvasunk arról, hogyan készüljünk elő az online közvetített misékre, s hogy milyen fontos szerepe van a családegyházakban az édesapáknak:

https://jezsuita.hu/a-ferfi-legyen-a-csalad-papja-batoritas-az-otthoni-imadsagok-vezetesere/

A közösséget érintő naprakész információinkat a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség honlapján (részletesen a „Nagyböjti AKTUÁLIS!” c. bejegyzésben), illetve Facebook-oldalunkon találják meg:

http://www.pozsonyikatolikusok.sk/

Társasjátékok, kreatív ötletek, mesék, nyelvtanulás, ingyenesen letölthető színházi darabok, hangversenyek… és sok egyéb praktikusan egy helyen itt:

https://anya-lanya.hu/sok-sok-hasznos-link-a-karanten-idejere

Áldott Nagyhetet és Húsvétot kívánok mindenkinek!

Imával és őszinte szeretettel,

Molnár Tamás atya

* * *

Fotók 2015-ből, 2017-ből és 2018-ból, valamint idei gyerekrajzok és lego-alkotás: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1284571895070042&id=287940504733191&__tn__=K-R-R