:

Virágvasárnaphoz értünk

Virágvasárnaphoz értünk. Egy szokásostól eltérő nagyböjti úton. S talán most még furcsább számunkra a helyzet, amikor a barkás-pálmaágas ünnepélyes bevonulásunk közösségünk templomába, ahol rendszeresen találkozunk, ma elmarad. A szentmisét is legtöbben a személyes fizikai részvétel nélkül a rádión, a televízió képernyőjén keresztül vagy az interneten követve élik át otthonaikban, szűk családi körben.


(Balázs Edit, 4. osztály)

S ha belegondolunk, milyen szokatlan lesz a nagyhét további része is, amikor az évi egy alkalommal liturgikus ünneplésre kerülő nagycsütörtöki lábmosáson, az oltárfosztás-szertartásán, a nagypénteki kereszt-leleplezésen, a János szerinti passión, vagy épp a húsvét vigíliáját nyitó tűzszentelésen vagy feltámadási körmeneten fizikai módon idén nem leszünk jelen. Szokatlan, de akarjuk átélni a rendkívüli helyzet idején is a lehető legjobban e nagy eseményeket, a megváltásunk nagy művét felelevenítő hetet.


(Janočko Emília, 3. osztály)

A szokottnál több otthon töltött idő segítsen abban, hogy még több figyelmet, csendes időt, imádságra fordított alkalmat szenteljünk a nagyhét és húsvét mély, szíveinkben és családjainkban történő átélésére. Nap mint nap kapcsolódjunk be a liturgikus ünneplésekbe a tömegkommunikációs eszközök segítségével, vegyük kézbe a Szentírást, elmélkedjük át az adott nap bibliai olvasmányait, aki teheti, imádkozza a zsolozsmát, imádkozzuk naponta a rózsafüzért, elmélkedjük át e héten a keresztutat, hagyjuk, hogy Jézus életének egész Egyházzal közösen felelevenített eseményei szívünkbe vésődjenek, gondolkodjunk el rajtuk. Isten, aki Mindenható, a húsvéti misztériumot túlcsorduló szeretete folytán így is meg tudja valósítani bennünk.

.
(Czakó Liliána, 3. osztály)

Virágvasárnaphoz a passió is hozzátartozik, Jézus szenvedéstörténete. Hány és hány ember, nemzet szenvedéstörténete telítette be a médiát az elmúlt hetekben. Tömegesen megbetegedők, kórházi kezeléshez a kapacitás hiánya miatt nem jutó haldoklók, elhalálozók, gyászolók, aggodalmaskodók és pánikbaesettek. Kérjük a Szenvedő Jézust, éreztesse meg mindannyiukkal, hogy értük is szenvedett, őket is megváltotta, az ő szomorúságukat is örömre akarja fordítani, végső soron örök boldogságra. Mert ezért halt meg és támadt fel.


(Fodor Veronika, 2. osztály)


(Bartal Péter és Lígia, ovis-hittanosok)

Korona. Hányszor hallott szó az elmúlt hetekben. Ma ne csak a koronavírus, de a passió szerint egy másfajta korona, a töviskorona is jusson eszünkbe, a Tövissel Koronázott. Az, aki betegségeinket felvitte a Golgotára, fel a keresztfára. Ezt a betegséget is. Mert még ez a vírus sem képes a halhatatlan lelkünket megölni. A megváltott lelkünket. Mert Jézus meghalt értünk és feltámadt.


(Klacso Olivér, 3. osztály)

Kézmosás. Egy másik szó, amit számtalanszor hallottunk mostanában. Felhívás egy egyszerű dologra, hogy a magunk és mások egészségét óvjuk. Egy kis odafigyelés egy nagy jó érdekében. Egymásra figyelés. Ne legyünk a szenvedéstörténetben szereplő Pilátushoz hasonlóan azok, akik „mossuk kezeinket”, mikor a felebarátról van szó, mikor segíteni kell, kiállni valaki mellett, a világjárvány-szülte új helyzetekben sem. Amikor a fizikai személyes találkozásokban korlátozva egyéb módokat kell alkalmaznunk. Felelősek vagyunk egymásért. Remélhetőleg az elmúlt hetek erre is tanítottak, s napjaink is megedzenek. A magunkra fordított csendes időben csiszolódva érünk meg egyre jobban arra is, hogyan segítsünk igazi jószándékkal és igazi bölcsességgel másoknak. Valamint hogyan fogadjuk hálásan mások segítségét, mint Jézus Cirenei Simonét és a leleményes Veronikáét.


(Czakó Linda, 2. osztály)

Kívánom, hogy az idei nagyhetet és húsvétot, ha máshogyan is, mint ahogyan megszoktuk, mélyen éljük át. Jézus életének eseményeit vetítsük jelen helyzetünkre is. És ebben a helyzetben gyakoroljuk Jézus tanításának és példájának hiteles követését és következetes megtartását. Éljük át örömmel, hogy szeretetből megváltott emberek vagyunk, egymásnak testvérei.

Molnár Tamás atya írása a Remény c. hetilap 2020/13. számában jelent meg

Régebbi virágvasárnapi írás IDE kattintva olvasható


(Bálint Dávid, 3. osztály)


(Reiter Bence, 3. osztály)

(illusztrációs kép: net
rajzok + lego: közösségünk alapiskolásai és ovis-hittanosai)