:

Anyák-napi hétvége Pozsonyban

A májusi Mária-hónap első hétvégéjén Anyák-napja alkalmából mindannyiunk közös Égi Édesanyját is köszöntötték a magyar hívek Pozsonyban.

Május 6-án, szombaton délelőtt a Lorettói Szűz Mária tiszteletére szentelt templomban, az orsolyiták templomában tartották meg az elsőszombati szentmisét, amely keretében a Lorettói litánia is elimádkozásra került. Ebben a templomban egykor a Mária-tiszteletéről is híres Szent II. János Pál pápa is imádkozott, szlovákiai látogatása alkalmával 1995. július 2-án. A szentmisén a helyi híveken kívül a városban zajló magyar nyelvű teológiai szabadegyetem előadásain rendszeresen résztvevő vidéki hívek is jelen voltak.

A délelőtt folyamán a közösség által működtetett Korona társalgóban a helyi cserkészcsapat szervezésében kézműves-foglalkozásra került sor, ahol a gyerekek ajándékokat készíthettek saját édesanyjuknak.

Vasárnap, a ferences templomban tartott magyar szentmise keretében is imádkoztak a jelenlévők az édesanyákért, csakúgy, mint Jó Pásztor vasárnapja alkalmából újabb papi hivatásokért is. Az idei Hivatások 54. világnapja alkalmat adott, hogy minden élethivatás boldog megéléséért fohászkodjanak a hívek.

Az Anyák-napi hétvégét követően, a hétfői szabadnapon a közösség félszáz tagja a bényi és márianosztrai Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya templomokat keresték fel a Mária-tisztelet jegyében, valamint a fatimai jelenések századik évfordulója alkalmából május 13-án, szombaton a pozsonyi ferences templomban rózsafüzérre és szentmisére gyűltek össze a Mária-tisztelő hívek.

Pálinkás András és Pogány Lajos felvételei