:

Nyári gyerektábor Morvaszentjános mellett

A tavalyi évhez hasonlóan a pozsonyi gyerekek számára idén is megrendezésre került a nyári katolikus tábor. Az alábbiakban a tábori napló egyes bejegyzéseit olvashatják.

Első nap

Augusztus 15-én, hétfőn reggel a pozsonyi ferences templomban tartott Nagyboldogasszony-napi szentmisét követően a félszáz gyermek és fiatal Molnár Tamás atyával együtt útra kelt Morvaszentjános felé. Az első tábori napon a résztvevők az irgalmas szamaritánus példája nyomán a segítőkészség fontosságát tudatosíthatták. Sport, játék, jó hangulat, közös ima, közös étkezések, régi és új barátságok – sok minden belefért a tábor kezdő napjába.

Második nap

A gyerektábor második napján az 1700 évvel ezelőtt, a mai Szombathely területén született Szent Márton életvitele állt a táborozók előtt, akinek irgalmas cselekvését a pozsonyi koronázó dóm is hirdeti. A program részét alkotta többek közt a feladatokkal tűzdelt délelőtti túra, tábori szentmise, valamint az esti kvíz, melyben a magyar történelem, bibliai helyek és személyek, magyar népdalok és további témakörök nyújtottak  alkalmat a résztvevőkből álló csapatok egymás közti megmérettetésére.

Harmadik nap

A szerdai nap folyamán sem hiányzott a  lelki program, játék, jókedv, közös élménygyűjtés. Délután az ősszel Pozsonyban is újrainduló cserkészettel ismerkedtek a táborozók, amelyet a tábor vendége, Zalka Lóránt bősi cserkész mutatott be játékkal, énekkel színesítve. Az esti, csoportonként előadott színdarabok, valamint a levetített magyar népmesék az irgalommal párosuló igazság fontosságára utaltak az „igazságos“ jelzővel gyakran illetett Mátyás király történeteiből kiindulva.

Negyedik nap

A tábor negyedik napján az irgalom gyakorlásában Szent II. János Pál pápa volt példaképe a gyerekeknek és fiataloknak, akiről többek közt a merénylőjének történő megbocsátása is szóba került. A délutáni túra keretében a táborlakók ellátogattak a közeli hármashatárhoz, este pedig a tábortűz fénye mellett folytatódott a közösségi program.

Ötödik nap

Augusztus 19-én, pénteken számos csapatversenyre került sor a nyári táborban. Délután a néhány hét múlva szentté avatandó Kalkuttai Teréz anya életével ismerkedtek meg a gyerekek, ráérezve, milyen fontos az irgalmasság gyakorlása. A Ferenc pápa által meghirdetett és épp zajló Irgalmasság szentéve is mindnyájunkat buzdítani szeretne az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek gyakorlására. Koraestére Pozsonyba érkezve a táborozók a ferences templomban szentmisében adtak hálát a szerető és gondoskodó Istennek - immár szüleikkel és a helyi hívekkel együtt - a pozsonyi magyar katolikus közösség fiataljai által szervezett idei nyári gyerektáborért. 

* * *

Vician András táborban készült felvételeit az egyes tábori napokon közzétett bejegyzésekben tekintheti meg:

http://pozsonyikatolikusok.sk/index.php/hirek/610-az-elso-tabori-nap

http://pozsonyikatolikusok.sk/index.php/hirek/611-a-masodik-tabori-nap

http://pozsonyikatolikusok.sk/index.php/hirek/612-a-harmadik-tabori-nap

http://pozsonyikatolikusok.sk/index.php/hirek/613-a-negyedik-tabori-nap

http://pozsonyikatolikusok.sk/index.php/hirek/615-az-otodik-tabori-nap