:

Bekapcsolódtunk a Biblia-másolásba Ferenc pápának

A pozsonyi magyar katolikus közösség tagjai, a helyi magyar növendékpapok, néhány itt tanuló magyar egyetemista, protestáns vallású és szlovák anyanyelvű hívek egyaránt bekapcsolódtak a kezdeményezésbe: egy magyar nyelvű Biblia oldalankénti átmásolásába, amely Ferenc pápának készül ajándékba. Hatvankét személy vett részt az április 25-én, Szent Márk evangélista ünnepén megkezdett másolásba a fővárosban. Köszönet illeti mindazokat, akik időt találtak a másolásra, vagy más módon is segítették annak lebonyolítását, különösen Bercz Amáliát, aki koordinálta ezt a kezdeményezést a pozsonyi közösségben.

Az alábbiakban azok névsorát közöljük, akik egy-egy oldal átmásolásával hozzájárultak Pozsonyban a Szentatyának készülő ajándékhoz:

Bercz Amália
Vician Anna
Vician Lívia
Vician Tamás
Kenderessy Erika
Kenderessy Iván
Nemes Hajnalka
Nemes Attila
Hritz Júlia
Horváthová Eva
Horváth Christina
Turján Melinda
Valusz Zsuzsanna
Filip Ágnes
Sándor Ilona
Kulcsár Éva
Kulacsik Anikó
Závodský Zsuzsa
Horváth Ilona
Juhász Rozália
Seňan Ilona
Lapos Zoltán
Kanyicska Sima Éva
Kanyicska Szabolcs
Pálinkás Margit
Kiss Klaudia
Szabó Ilona
Kiss Éva
Madi Dániel
Szilvásy Erzsébet
Varga Anita
Csernyánszky Erika
Csernyánszky László
Ollári Hajnalka
Madi Borbála
Madi Gizella
Ziff Mária
Kirschhofer Bernadette
Nagy Zsuzsanna
Ludík Katalin
Varga Mária
Samarjay Mária
Zilizi Tihamér
Zilizi Kristóf
Tokarčíkné Duducz Zita
Árvai József
Árvai Mihály
Mészáros Barbara
Fährer Zsuzsanna
Lépes Lívia
Szabó Klaudia
Bošňák András
Gál Péter
Takács Balázs
Mikus Csaba
Kollárik Dávid
Sebők László
Deák Anikó
Staudt Mihály
Sütő Szilvia
Tési Laura
Molnár Tamás

Latika Magdolna felvétele

* * *

„Örömmel jelentem, hogy elkészült a kézzel másolt teljes Biblia” – olvashatjuk Dr. Benyik György plébános közleményét a Szeged-Tarjánvárosi Plébánia honlapján. A bibliakutató lelkipásztor kezdeményezésére a múlt év folyamán indult el a magyar nyelvű teljes Szentírás kézzel írott másolása, amelybe számos közösség, magyarországi és határain túli önkéntes személy kapcsolódott be. Benyik atya egyik nyílt levele szerint „a vállalkozás világi szempontból a Guinness rekordok könyvébe illik, mert egyrészt Magyarországon még soha nem másolt kézzel ennyi ember Szentírást, másrészt soha nem történt meg, hogy ekkora méretű ökumenikus összefogásból szülessék meg a magyar fordítású Biblia kézi másolása. A másolásban ugyanis a katolikus hívők mellett nagy számban vettek részt az evangélikus, a református, a baptista és az unitárius közösségekhez tartózó másolók is. Harmadsorban a társadalom legkülönbözőbb rétegéhez és műveltségi csoportjához tartozók csatlakoztak ehhez az egyedülálló mozgalomhoz. Alkotmánybírótól kezdve a sportolóig, tanároktól, teológiai hallgatótól kezdve a börtönben fogva tartottakig és a rendvédelmi szervek képviselőiig. (...) Az is motiválta a másolásban résztvevőket, hogy a szétszórt magyarok, most egy könyvben örökíthetik meg kézírásukat, és az éppen a mindenki által nyelvemlékként is őrzött Biblia.”

Elkészült a magyar Biblia, amelynek minden oldalát más másolta saját kezűleg: 5061 oldalból áll, ebből 4040 az Ószövetség, 1021 pedig az Újszövetség. Öt kódex-méretű könyvbe sikerült beköttetni a Szentatyának készített ajándékot. A könyvek átadására október 14-én, szerdán került sor a pápai általános kihallgatás keretében Rómában. A pozsonyi közösséget, s általuk a Szlovákiában élő magyarokat is képviselték néhányan az Örök Városban a könyvek átadásánál, a Ferenc pápával való találkozásnál. Hármukat a pozsonyi magyar katolikus közösség mellett működő Szent Kinga Egyesület is támogatta.

Fotók: szegedtarjanplebania.hu

* * *

Horváth Christina és Vician Anna beszámolója meghallgatható a Vatikáni Rádió szlovák nyelvű műsorában:

http://sk.radiovaticana.va/news/2015/10/14/gener%C3%A1lna_audiencia_s%C4%BEuby,_ktor%C3%A9_d%C3%A1vame_de%C5%A5om/1179207

Interjú Tamás atyával a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában:

http://hu.radiovaticana.va/news/2015/10/24/interj%C3%BA_moln%C3%A1r_tam%C3%A1s_pozsonyi_magyar_lelk%C3%A9sszel/1181827

Kapcsolódó cikk:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/atadtak-ferenc-papanak-kezzel-masolt-magyarok-bibliajat

* * *

Ajándék Ferenc pápának

- Mi indított arra, hogy bekapcsolódj a Biblia másolásába?

H. Ili: Az interneten böngészve akadtam rá erre a biblia-másolási lehetőségre. Molnár Tamás atya beleegyezésével Bercz Amália felvette a kapcsolatot a szegedi plébános atyával. Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Szentírás egy részének lemásolásában, mint ahogy korábban, a Biblia évében az olvasásába.

H. Christina: A Biblia mindennapi olvasása indított arra, hogy jelentkezzem én is a másolásra.

V. Anna: Mikor megtudtam, hogy a Biblia lemásolásában közösségünk is részt vesz, örömmel jelentkeztem, mert tetszett az ötlet. Olvassuk és hallgatjuk a Szentírást, de kézzel lemásolni belőle egy oldalt, igazán egyedi gondolat a mi korunkban.

- Milyen érzések töltöttek el, amikor megtudtad: téged választottak ki, hogy részt vegyél a Biblia átadásán?

H. Ili: Meglepetésszerűen érintett, és nagy örömmel kísértem el a két kislányt az útra.

H. Christina: Nagyon meglepődtem. Nem akartam elhinni, hogy pont engem választottak ki. Nagyon boldog voltam. Ilyen lehetőségre még álmomban sem számítottam.

V. Anna: Igazán meglepődtem, mert végképp nem számítottam erre. Nagyon örültem. Megtiszteltetés volt számomra, hogy tagja lehettem a csoportnak, amely képviselte Rómában a közösségünket.

- Milyen volt az Örök Városba utazni?

H. Ili: Szegedre autóval, majd onnan busszal indultunk a szentmise után Rómába. Az úton a könyvkötő beszámolt az öt kötet elkészítéséről. A munkamenet igényes volt, mert az oldalakat kézileg kellett összeilleszteni. Mivel az egyes oldalakat különböző fajtájú papírra másolták a hazai és külhoni közösségek tagjai, ennek megfelelően volt szükség az anyagokat, pl. a ragasztót megválasztani. Odafelé Velencét is meglátogattuk. Másnap, október 14-én, a pápai általános kihallgatás keretében adta át csoportunk az öt darab kódexméretű könyvet Ferenc pápának.

H. Christina: Nekem is az álmom volt, hogy eljussak Rómába. Gyönyörű város, sok műemlékkel, melyekből a legnevezetesebbeket meg is néztük.

V. Anna: Az iskolában sokat tanultunk Rómáról, és nagyon érdekesnek találtam. Képeket láttam a városról, de ott lenni és saját szememmel látni mindezt, igazán rendkívüli élmény volt. Hatalmas múlttal rendelkező város, tömérdek szebbnél-szebb régi korokból származó művészeti alkotással.

- Mi volt számodra a legmélyebb élmény?

H. Ili: Mély benyomást jelentett számomra a pápa közelsége, a téren összegyűlt rengeteg ember. A sokféle nemzet tagjait ugyanaz a cél hozta ide: a Szentatyát látni és hallani. Engem az érintett meg legjobban a pápai beszédből, hogy amit a gyerekeknek megígérünk, azt mindig tartsuk be. Ettől is sok függ hitéletük fejlődésében. Nem kis hatással volt rám a Vatikáni Múzeum csodálatos gazdagsága is.

H. Christina: Nagyon nehéz eldönteni, de legnagyobb élményem talán az volt, hogy a Szent Péter téren részt vehettem a pápai audiencián.

V. Anna: Az, hogy olyan ajándékot adhattunk át a pápának, melynek készítéséből én is kivettem a részem.

(Kirschhofer Bernadette interjúja a közösséget képviselő római zarándokokkal a Remény c. hetilapban jelent meg)