:

Szent István király közbenjárását kértük (2024)

Erdélyi testvéreink ÍGY ADTAK HÍRT ünneplésünkről

Emlék fényképeken - kattintson IDE

A homília EBBEN a műsorban hallgatható meg

Az augusztus 20-i homília IDE kattintva olvasható

Cikk és képek a Magyar Kurír-on

Képek az ünnepi szentmiséről INNEN tölthetők le (minden esetben Süle Ágnes Katalin / Človek a Viera forrásmegjelöléssel)

IMA-KILENCED

Nagyboldogasszony és Szent István király égi közbenjárásáért

2024. augusztus 19. (hétfő) – 9. NAP

„Az imádság megtartása a királyi üdvösség legnagyobb járuléka, ezért a királyi méltóság kilencedik regulájában pendül meg. A folytonos imádkozás: a bűnöktől megtisztulás és feloldozás.” (Intelmek)

Megtartva az imádságot a kilenced befejező részéhez érkeztünk. A folytonos imádkozás hűségünk és ragaszkodásunk jele is, azé, hogy komolyan gondoljuk, amit az imában kérünk… Imádkozó testvér! Imádkozz továbbra is, buzdíts másokat is az imára – az élő kapcsolatra a Jóistennel. Imádkozzunk azért, hogy a szavakon túl a lelki békénkkel, a mosolyunkkal, a türelmünkkel, a jószándékú segítőkészségünkkel, az önzetlen jócselekedeteinkkel is hitelesen buzdítsuk embertársainkat: jó az Istenhez tartozni, jó az Istennel az imában beszélgetni, jó kereszténynek lenni, jó a gyökerekhez hűségesen élni…

 

NAPI IMA:

Szűz Mária, mennybe fölvett Édesanyánk és Szent István királyunk, a világon bárhol élő magyar testvéreinkért, egész népünkért, a Szent Korona nemzeteiért, a békéért, a mai konkrét szándékért imádkozom ebben a kilencedben, és a ti, valamint népeink további szentjeinek, szentéletű őseinknek, a szent angyaloknak Isten-dicsőítéséhez kapcsolódva hittel mondom:

Imádott Jézusom!

Lábunk együtt járjon, kezünk együtt gyűjtsön, szívünk együtt dobbanjon, bensőnk együtt érezzen, elménk gondolata egy legyen, fülünk együtt figyeljen a csöndességre, szemünk egymásba nézzen és tekintetünk összeforrjon, ajkunk együtt könyörögjön az Örök Atyához irgalomért!

Uram, áldd meg saját nemzetünket és a minket körülvevő nemzeteket, a Nagyboldogasszony oltalmába ajánlott népek minden tagját, minden családját, a kicsiket és a nagyokat, a fiatalokat és az időseket, az egészségeseket és a betegeket, a gondokkal küzdőket!

Add, hogy boldogan éljük keresztény hivatásunkat! Adj újabb jó családokat, támassz új papi hivatásokat!

Elhunyt hozzátartozóinknak és közösségeink minden megholtjának pedig adj örök boldogságot a mennyben!

Add, hogy a már megünnepelt budapesti Eucharisztikus Kongresszus egész hívő közösségünk, fővárosaink, népeink, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon!

Ámen.

 

+ Tetszés szerint:
1x Hiszekegy
7x [Miatyánk + Üdvözlégy + Dicsőség]

 

* * * * *

2024. augusztus 18. (vasárnap) – 8. NAP

„Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szétszórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod.” (Intelmek)

Felépített, összegyűjtött, tovább gazdagított kincsek… A hagyományaink, a kultúránk, az ünnepeink, az anyanyelvünk, az irodalmunk mind ezen kincsek közé tartoznak. Megdobogtatják a szívünket, akár idehaza, akár ezer kilométerrel arrébb bukkanunk e nemzeti kincsekre. S vajon felfogjuk-e annak súlyát, hogy ahol tudatos rombolás, szándékos szétszórás, vagy lanyhaságból fakadó mulasztás van, ott bizony a kincseink sárbataposása történik?! Imádkozzunk azért, hogy sem a politikai nagyhatalmak, sem a nemzetiségi politikában önérdekeiket előtérbe helyezők, sem pedig a mindennapok magyar emberei ne engedjék, hogy a kincsek csorbát szenvedjenek!

2024. augusztus 17. (szombat) – 7. NAP

„Itt az idő, hogy többé ne puha kásával étessenek, az téged csak puhánnyá s finnyássá tehet, ez pedig a férfiasság elvesztegetése s a bűnök csiholója és a törvények megvetése.” (Intelmek)

E kilencedbe nem csak anyaországiak kapcsolódnak be. Sokunk más nemzetek közt éli mindennapjait. Vannak, akik olyan közegben, ahol akár a hitükért, akár a nemzetiségükért való kiállás áldozatokkal jár. Most azért fogjunk össze az imában, hogy mindenhol legyen elegendő számú és bátorságú nemzettársunk, akik mernek szólni és cselekedni az igazságosság ügyében, akik semmiféle „divat” miatt nem cserélik le keresztény vallásunkat s annak tanítását, és férfias helytállást tanúsítanak nemzeti önazonosságukhoz való ragaszkodásukban is!

2024. augusztus 16. (péntek) – 6. NAP

„Ha a főpapok jóindulatúak véled, ellenségtől nem kell félned. Hiszen ha ők megbecsülnek, bátran foghatsz mindenhez, imádságuk ajánl téged a mindenható Istennek.” (Intelmek)

Keresztény életünkben szükség van jó papokra és jó főpapokra – püspökökre is. Imádkozzunk újabb jó papi hivatásokért, hogy legyenek, akik anyanyelvünkön hirdetik Isten igéjét és szolgáltatják ki a szentségeket! Imádkozzunk azért is, hogy a világon bárhol élő, minden magyar testvérünk támaszkodhasson püspöke és papja jó pásztori gondoskodására, ahol pedig nagyobb számban vagyunk jelen, legyenek magyar anyanyelvű és szívű, érdekeinket bátran képviselő, és halhatatlan lelkünk üdvét hűségesen szolgáló püspökök is!

2024. augusztus 15. (csütörtök) – 5. NAP

„Ég királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom.” (Szent István legendája Hartvik püspöktől)

Mária lelki gyermekei vagyunk. Reá bízott minket Szent Fia a kereszten függve, s reá bízott minket halála előtt első apostoli szent királyunk is. Imádkozzunk azért, hogy Mária gyermekeiként éljünk, legyen életünk része a helyes Mária-tisztelet, felidézve, hogy történelmünk során hányszor segített már rajtunk a mi Boldogasszony Anyánk. Máriát mind többen (meg)szerető emberekként szívesen és bizalommal kérjük közbenjárását, lehetőség szerint hittel zarándokoljunk el a Kárpát-Medence Mária-kegyhelyeire, tartsuk meg a Mária-ünnepeket, kiskortól erre nevelve a Magyarok Nagyasszonya újabb lelki gyermekeit is…

2024. augusztus 14. (szerda) – 4. NAP

„A szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz. (…) Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess.” (Intelmek)

Szenteket termő földünk, szentekben gazdag népünk hány és hány különféle erényt hősiesen gyakorló példaképet adott már nekünk az évszázadok során. Hivatalosan is oltárra emelt, szentként vagy boldogként tisztelt „nagyokat”, de csak szűkebb körben ismert, vagy akár már feledésbe merült szentéletű őseink hatalmas táborát is kérhetjük, hogy segítsenek nekünk, a ma embereinek is az életszentség útján járni. Külön is kérjük azok égi támogatását, akiknek boldoggá- vagy szenttéavatási ügye folyamatban van, imádkozzunk ezen ügyek Isten akarata szerinti folytatódásáért!

2024. augusztus 13. (kedd) – 3. NAP

„Ha békeszerető leszel, királynak és király fiának mondanak, és minden vitéz szeretni fog; ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve, békétlenül kevélykedsz az ispánok és főemberek fölött, a vitézek ereje bizonnyal homályba borítja a királyi méltóságot, és másokra száll királyságod.” (Intelmek)

Nem mindegy, hogy társadalmunk vezetői hogyan kormányoznak. Az sem mindegy, hogy hogyan állnak hozzá nemzetiségi jogainkhoz. Imádkozzunk azért, hogy a vezető szerepet betöltő emberek minket is igazságosan figyelembe vevő becsületes szolgálata haragtól, gőgtől, gyűlölködéstől és békétlen kevélykedéstől mentes legyen!

2024. augusztus 12. (hétfő) – 2. NAP

„Ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék.” (Intelmek)

Bár majd csak három hét múlva lesz a tanévnyitó, az oktatási intézményekért, a pedagógusokért és a nevelőkért már most is imádkozhatunk, hogy a helyes értékrendet biztosítva, gerinces és igaz embereket tudjanak formálni. Imádkozzunk azért, hogy legyenek jó óvodák és iskolák, melyekben az anyanyelven megtanultak szilárd alapul szolgálnak majd a felnövekvő új nemzedék jövőjében is!

2024. augusztus 11. (vasárnap) – 1. NAP

„Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is. Mert e lelki fegyverekben szabályszerűen harcolhatsz láthatatlan és látható ellenségeid ellen.” (Intelmek)

Hitünk egyik látható kifejezése a vasárnapok megszentelése: a szentmisén való részvétel és a hétköznapoktól eltérően eltöltött idő Istennel, családunkkal, közösségünkkel, meglátogatott betegeinkkel és időseinkkel, önmagunkkal… Imádkozzunk ma azért, hogy az Úr napját mind többen hétről-hétre megszentelhessük és meg is szenteljük!