:

Budapesti pápalátogatás 2023

Figyelmükbe ajánlom az alábbi interjút,
amiben örömünkről írok,
amivel Budapestre készülünk:
IDE kattintva olvashatják

* * *

Hasznos információk egy helyen - ITT

* * *

A Szentatya ezeket mondta április 23-án, vasárnap a Regina Caeli imádság alkalmával:

"Pénteken három napra Budapestre, Magyarországra utazom, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való 2021-es utazásom kiegészítéseként. Ez alkalom lesz arra, hogy újra magamhoz öleljek egy számomra oly kedves egyházat és népet. Egyúttal Európa közepére is utazás lesz, mely felett továbbra is a háború fagyos szelei fújnak, miközben rengeteg ember elköltözése sürgős humanitárius kérdéseket tűz napirendre. Most azonban hozzátok fordulok szeretettel, magyar testvéreim és nővéreim, várva, hogy zarándokként, mindenki barátjaként és testvéreként meglátogassalak benneteket, és hogy találkozzam többek között az állami vezetőkkel, a püspökökkel, a papokkal és a megszentelt személyekkel, a fiatalokkal, az egyetemi hallgatókkal és a szegényekkel. Tudom, nagy szorgalommal készítitek elő érkezésemet: szívből köszönöm nektek. És mindenkit kérek, hogy imáival kísérjen engem ezen az úton."

INFORMÁCIÓK A PÁPALÁTOGATÁSRA INDULÓ POZSONYI CSOPORT TAGJAI SZÁMÁRA:

Kedves Jelentkezők!

Nagyon örülünk, hogy megtelt az autóbusz, szépen összeállt a Pozsonyból induló zarándokcsoport!

Néhány hasznos információt szeretnék megosztani.

Április 29-én, szombaton reggel 8-kor magyar nyelvű szentmisére kerül sor a pozsonyi ferences templomban, melyben az útra indulókért fogunk imádkozni. Aki teheti, vegyen részt e szentmisén, természetesen nem kötelező (főleg a távolabbról hozzánk csatlakozóknak lehet korai ez az időpont).

Néhányan jelezték, hogy Dunaszerdahelyen szeretnének felszállni. Az autóbusz („Drevex – Tomanovics” felirattal 8:40-kor veszi fel az utasokat a dunaszerdahelyi városházánál, a főút mentén. Kérem, hogy akik ott szeretnének felszállni, mihamarabb jelezzék nekem, mobilszámuk megadásával együtt. Kérem, hogy az első sort a mikrofonos oldalon szíveskedjenek szabadon hagyni számomra, hogy majd tudjak a mikrofonba beszélni, előimádkozást vezetni.

A buszon nincs ülésrend, felszállási sorrendben lesznek a helyek elfoglalhatók, egymás igényeinek kölcsönös figyelembevételével, egymás felé tapintatos keresztény magatartást biztosítva. Kérem, hogy a Dunaszerdahelyen felszállók ne foglaljanak előre őket felkérők számára üléseket! A fiatalok, akik jól bírják a buszozást, kérem, hogy lehetőség szerint a hátsó üléseket foglalják majd el.

Pozsonyból 9 óra körül, a szentmisét követően indulunk a Quo Vadis-Háztól.

Az útra hozzanak magukkal folyadékot (de csakis műanyag palackban), ételt, kézfertőtlenítőt, a biztonság kedvéért maszkot (ha esetleg gyógyszertárba vagy orvosi rendelőbe kéne menni), ne felejtsék otthon személyigazolványukat vagy útlevelüket, egészségügyi kártyájukat, gyógyszereiket. Továbbá érdemes összecsukhatós kis-széket hozni.

Hogyan érdemes csomagolni? Mindenképpen kevés dolgot hozzanak magukkal. Javasolt abban a ruhában jönni, amiben vasárnap is lesznek. A hátizsákba váltónemű, személyes higiéniai felszerelés (de csakis műanyag csomagolású, tehát pl. spray vagy üvegben levő borotválkozás utáni szesz nem hozható), kis helyet foglaló pizsama, esőkabát, fejfedő, mobiltöltő, (nap)szemüveg kerüljön. A hátizsákot vasárnap magunkkal visszük a pápai szentmisére a Kossuth-térre, a szállodába utána már nem megyünk vissza. (Illetve déli 12-ig kell a szállodát elhagyni, tehát ha valaki úgy véli, hogy még a szentmise után vissza ér oda a dolgaiért – amit a nagy tömeg miatt nem nagyon tartok valószínűnek vagy túl észszerűnek, saját felelősségére megpróbálhatja. Viszont az esetleges késedelmi díjat saját zsebből kell kifizetnie, ha nem ér vissza délig leadni a szállodai kártyát.) Biztonsági kapukon fogunk áthaladni, ezért érdemes odafigyelni a szervezők által kiküldött információra, mi vihető be a térre, és mi az, amit tilos magunkkal vinni. A szétírás IDE kattintva olvasható.

Az autóbuszon sárga kendőt kap minden résztvevő – ezzel is jelezzük majd a rendezvény ideje alatt Budapest utcáin és terein, kik érkeztünk a mai Szlovákia területéről. Ezekért nem kell fizetni, ajándékba adom, s egyben szép emlékként is e jelentős eseményre.

Szombaton Budapesten először a Papp László Sportaréna felé vesszük utunkat, ott kiszállnak azok, akik az ifjúsági programon is részt vesznek. Déltől nyitnak a bejárati kapuk, ahol a hamarosan szétküldésre kerülő QR-kódot vagy elektronikus vagy kinyomtatott formában szükséges felmutatni. A program előreláthatólag kettőtől hétig fog tartani. Az ifjúsági csoport majd onnan jön a szállodába, melynek címét e-mailben küldtem el.

Aki az ifjúsági programra regisztrált személyek közül szívesen menne már korábban, felszállhat a 7-kor Egyházfáról induló autóbuszra, ami Dunaszerdahelyen is meg tud állni. Ezt az igényt is szükséges mihamarabb jelezni, a mobilszám megadásával. Ez a verzió a befizetett összegen nem változtat.

Fontos, hogy azok a szobatársak, akik közül valaki részt vesz az ifjúsági programon, előre egyezzen meg azzal, aki már korábban elfoglalja a szobát, hogy mikor/hol találkoznak, esetleg cseréljenek egymással mobilszámot.

Szombaton koradélután, ameddig csak mehet a beregisztrált autóbuszunk, bevisz a városközpontba. Aki szeretne, a csoporttal sétálhat (bemegyünk pl. a Szent István-bazilikába), vagy megebédelhet, 14:50-kor a Szent István-bazilika elől együtt sétálhatunk majd a szállodához. A szobák 15 órától elfoglalhatók. Utána szintén lehet kisebb csoportokban sétálni, várost-nézni (pl. a Sziklatemplomba látogatnánk el), de egyéni szabad program is lehetséges. Sőt, akik már a buszból való kiszállás után szeretnének külön menni, később, egyénileg is elfoglalhatják szállodai szobájukat – ám mindig figyeljenek saját szobatársaikra is, lehetőleg szükség esetén legyenek elérhetők egymás számára mobiltelefonon, ha külön válnának útjaik.

Lehet ötleteket javasolni, hogy a délután/este folyamán mit néznének meg szívesen, esetleg ki vállalna egy-egy kisebb csoportot valamilyen útvonalon végigvezetni. Ezek a tippek, szintén jó lenne, ha legkésőbb hétfőig beérkeznének, hogy a reális kínálatokat idejében ismertethessük a csoporttagokkal.

A szobabeosztást e-mailben küldöm a résztvevőknek. A portán valószínűleg mindenkitől személyesen fogják kérni a személyigazolványt/útlevelet.

Április 30-ával, vasárnappal kapcsolatban jelzem, hogy szállodai foglalásunk reggelit is tartalmaz. A szálloda 6:30-tól tud svédasztalos reggelit kínálni. Viszont többen jelezték, hogy már korábban szeretnének kimenni a szentmise helyszínére, ugyanis hajnalban nyitnak a biztonsági kapuk, a zarándokszektor pedig érkezési sorrendben kerül feltöltésre. Szerencsénkre, a Kossuth-térre a szállodánk oldala felől lesz a laikus hívek beléptetése. Azok számára, akik a szállodai reggeli felszolgálása előtt szeretnék elhagyni a szállodát, a vezetőség beleegyezésével csomag készülne, amit már a korai távozáskor magukkal vihetnek hátizsákjaikban. Ezt viszont előre jeleznünk kell, ezért kérem, hogy legkésőbb hétfő estig (ápr. 24.) mindenki szíveskedjék visszajelezni, melyik reggelit választja: a svédasztalost vagy csomag formájában. Ebből a visszajelzésből is fogom tudni, hogy mindenkihez eljutottak-e ezek az információk.

A pápai szentmise liturgiáját az Adoremus ingyenes különszámából fogjuk tudni követni, amit a helyszínen kapunk ajándékba. Kapcsolódjunk be szívvel-lélekkel, imádkozva-énekelve a szentmisébe és a ráhangoló programba is. Ez a különszám IDE kattintva már most letölthető.

Vasárnap a szentmise után nem indulunk azonnal vissza. A nagy tömeg miatt úgysem tudunk olyan egyszerűen és gyorsan az autóbuszhoz jutni, s bizonyára a többség ebédelni is szeretne a hazaindulás előtt. Tehát a tervezett visszaindulás 15 óra körül lenne. Azt még pontosítjuk, hol tudunk felszállni az autóbuszra.

Nem biztos, hogy a csoport végig együtt tud/akar maradni, de kérem, lehetőleg senki se menjen sehová teljesen egyedül, s főleg az idősebbekre, Budapesten kevésbé tájékozódókra különösen figyeljünk majd oda. Lehetőség szerint mindenkinél legyen külföldön is működő, feltöltött mobiltelefon. A buszon, még az odaúton jó lesz néhány személynek egymással kölcsönösen mobilszámot cserélni, s természetesen az enyémet is mindenkinek megadom (viszont én vasárnap a papi szektorban szeretnék koncelebrálni, ami a tér másik oldaláról lesz megközelíthető).

Készüljünk lélekben is Krisztus földi helytartójával, Szent Péter utódjával, a jelenlegi Szentatyával, Ferenc pápával való ünnepi találkozásunkra. Imádkozzuk el naponta a pápalátogatás lelki gyümölcseiért megfogalmazott fohászt (IDE kattintva is megtalálja), amit ezt szentmiséink és szentségimádásaink alkalmával is tesszük

Aki még nem fizette be a zarándoklat árát, kérem, legkésőbb vasárnapig szíveskedjék megtenni – abban az esetben is, ha mégsem jön valamilyen oknál fogva (sajnos már a befizetett pénzt nem kapom vissza a szállodától). Köszönöm!

További hírek, hasznos információk:

FERENC2023.HU

Szlovák nyelvű ismerőseink számára is több anyagot lefordít(ott)unk:

TKKBS.SK

Szeretettel,

Tamás atya

Pozsony, 2023. április 19.

Letölthető applikáció, kattintson rá: KAPP.HU