:

Nagyböjt 2022

Nagyböjti ráhangoló - Pozsonyból

A Magyar Kurír és a Felvidék.ma beszámolói (kattintson a hírportálok nevére)

Az idei Nagyböjti ráhangoló Pozsonyból közvetített részei
(kattintson az elmélkedések címeire)

Március 20. (vasárnap)
Örömteli vasárnap Jézus közelségében

Március 21. (hétfő)
Összhangban Jézussal és Egyházával

Március 22. (kedd)
Megbocsátás nélkül nincs békesség

Március 23. (szerda)
A tiszta isteni Ige benned is fejlődni akar

Március 24. (csütörtök)
A feltámadás reményében élünk

Március 25. (péntek)
Mária hite minket is buzdít

Március 26. (szombat)
Helyes rálátás arra, ami van

Nagyböjti keresztutak

Imádkozzuk együtt, készüljünk fel együtt!

A március 11-i keresztút szervezésében segítő édesanya: Árvai Gabriella

A március 18-i keresztút szervezésében segítő férfi: Gyürki István

Az április 1-i keresztút szervezésében segítő imacsoport-tag: Seňan Ilona

Az április 8-i keresztút szervezésében segítő fiatal: Kenderessy Áron

Az idei nagyböjtben a jószándékú testvérek segítségében bízva a következő módon valósítanánk meg a péntek esti keresztúti ájtatosságokat a pozsonyi ferences templomban:

Március 4-én Ft. Kozma Péter minorita atya vezeti az imát a ferences templomban, több mint nyolcvan fős sítúrás csapatunk pedig Zuberecen fogja imádkozni Tamás atyával az idei nagyböjt első péntekjének keresztútját.

Március 11-re az édesanyákat szeretnénk kérni az előimádkozásra. Szervezzék meg egymás között az állomások beosztását, válasszanak megfelelő szövegű és hosszúságú elmélkedéseket, amik érthetően és hangosan kerülnek majd felolvasásra. Lehetőség szerint minden állomásnál más édesanya olvasson. Fiaikat pedig buzdítsák a ministrálásra. A 17:30-kor kezdődő ima előtt időben találkozzanak, megbeszélve hogyan vonulnak majd a menetben, honnan olvasnak. A kezdő és záró imát Tamás atya felolvassa.

Március 18-án, Szent József ünnepének vigíliáján a férfi híveket, édesapákat és leendő édesapákat kérjük a keresztúti ájtatosság megszervezésére és előimádkozására. Azt is beoszthatják, mikor ki viszi majd a feszületet és a gyertyákat. A kezdő és záró imát Tamás atya felolvassa. Javasoljuk, hogy minél hamarabb kezdjék megszólítani egymást az állomások felolvasására, hogy idejében úgy szervezhessék programjaikat, hogy minél nagyobb számban jelen lehessenek. Hívják magukkal családtagjaikat is.

Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, templomunk búcsújának napján nem lesz közös keresztút-imádkozás a ferences templomban.

Április 1-én, a hónap elsőpéntekjén az imacsoportok és lelkiségi mozgalmak tagjait kérjük a keresztúti ájtatosság zökkenőmentes végzésének biztosítására. Arányosan osszák el az egyes állomásokat a Rózsafüzér Társulatok tagjai, a Ferences Világi Rend tagjai, a Jézus Szíve Családok tagjai között, lehetőség szerint nők és férfiak egyaránt legyenek az előimádkozók között. Olyan tagokat próbáljanak bevonni, akik az előző hetek péntekjein még nem olvastak templomunkban. Tamás atya elsőpéntek lévén gyóntatni fog, így kérjük a kezdő és befejező ima elmondását is valamelyik laikus előimádkozó által.

Április 8-án a fiatalok imádkozzák majd a keresztút egyes stációit. Ministránsok, cserkészek, egyetemisták, jegyesek, fiatal házasok és fiatal dolgozók is bevonhatók a közös imába. Bátran választhatnak olyan szöveget, ami az ifjúság gondolatait és kéréseit tükrözi. A kezdő és záró imát Tamás atya felolvassa. Esetükben is jó, ha egy konkrét önkéntes idejében kézbe veszi a csapat megszervezését, minél több fiatal bevonását és továbbiak meghívását is.

Április 15-én, Nagypénteken, reményeink szerint az egykori szép hagyományt folytatva már a máriavölgyi Kálvárián járhatjuk közösen végig Urunk szenvedésének állomásait, együtt hálát adva megváltásunkért, Jézus Krisztus irántunk tanúsított hatalmas szeretetéért…

* * *

Nagyböjti gyalogos zarándoklat

Rakd le a terhed... amit hosszabb-rövidebb ideje cipelsz.

Vegyél a kezedbe egy követ és írd rá egy vagy néhány szóban, ami nyomaszt, amivel küzdesz, amit szívesen letennél az Úr elé.

Hozd magaddal ezt a követ a hátizsákodban az április másodikai gyalogos zarándoklatra.

A lelkinap reggelén már a pozsonyi ferences templom magyar programjaiba is bekapcsolódhatsz (7:30 rózsafüzér az Oltáriszentség előtt, 8-kor elsőszombati szentmise).

A Patrongyár (Patrónka) megállótól pár percnyi sétára levő régi katonai kórháztól / a Vörös-híd (Červený most) megállótól indulunk 9:30-kor az erdőn át gyalogosan Máriavölgybe.

Útközben rövid részeket olvasunk fel a Szentírásból és elimádkozzuk a rózsafüzért.

Máriavölgybe érkezve közösen végezzük majd el a keresztúti ájtatosságot. A Kálvária útját járva, a XII. állomásnál a kereszt tövébe rakjuk terheinket: az általunk hozott követ, s lélekben teljesen átadva magunkat Megváltónknak, az Ő szeretetére bízzuk magunkat, ügyeinket.

Imádkozzunk így együtt és egymásért is!

Hozz magaddal az útra rózsafüzért, folyadékot és élelmet, amit másokkal is meg tudsz osztani, bérletet vagy pénzt az autóbuszos visszautazáshoz.

A hazautazás Máriavölgyből a délután folyamán egyéni szervezésben történik.

A Mária-tisztelő Szent II. János Pál pápa mennyei születésnapján, április másodikán az ő égi közbenjárását is kérni fogjuk, hogy elsőszombati zarándoklatunk érdemszerző legyen, segítsen még jobban felkészülni húsvétra.

A Családok Évében egy jó alkalom lehet ez a nap a családtagok közös lelki megújulására is.

* * *

Március 19. - Szent József ünnepe - 16 órakor élő adásban közvetített magyar szentmise lesz a Lux Televízióban

Március 25. - Urunk születésének hírüladása, a ferences templom búcsúja - a lelki adoptálást megnyitó ünnepi szentmise a ferences templomban

* * *

Nagyhét és húsvét 2021 - kattintson a címre és tekintsen vissza...

Nagyböjti ráhangoló

(kattintson a címre)

ITT olvashat óra + feliratkozhat a naponta új videó vételezésre

* * *

Nagyböjti (online) lelkigyakorlat jezsuita lelkiségben

(kattintson a címre)

Egyénileg, de kisebb szervezett csoportokat kialakítva is be lehet rá jelentkezni. Amennyiben helyi kiscsoportok is kialakulnának, kérjük, jelezzék a közösség lelkipásztorának, aki szívesen segítségükre lesz.