:

Zvolenský érsek atya imát kér egyházmegyéje papjaiért

Február 14-én emlékeznek meg a Pozsonyi Főegyházmegye létrejöttének tizenkettedik évfordulójáról. Minden évben az évforduló alkalmából Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke pásztorlevélben kíván az egyházmegye híveihez és papjaihoz szólni, mely a vasárnapi szentmisék keretén belül kerül felolvasásra. Idén február 9-én, az évközi idő ötödik vasárnapján a Pozsonyi Főegyházmegye területén bemutatott szentmiséken minden templomban – a megyéspüspök kérésére – az általa írt körlevelet olvasták fel.

A vasárnapi evangéliumhoz fűzött elmélkedő gondolatmenetét követően a főpásztor a papokra irányította a figyelmet. „Szeretném figyelmeteket a papok szolgálatára irányítani. (…) Nagyon nagy ajándék egy plébániai közösség számára a pap, aki békésen és örömmel jeleníti meg az Úr Jézus üzenetét” – hangzott el a templomokban.

Zvolenský érsek atya miután megköszönte az egyházmegye közösségének, hogy tizenkét hónapon keresztül, a meghirdetett imaév során rendszeresen imádkozott és áldozatot vállalt újabb papi hivatásokért fohászkodva a Pozsonyi Főegyházmegye számára, a következő időszakban a már pappá szentelt szolgálattevőkért kérte a hívek és papok rendszeres imáit: „Meghívlak és kérlek titeket, hogy a következő időszakban, 2020. február 14. és 2021. február 14. között közösen imádkozzunk különösképpen azokért a testvéreinkért, akik értünk papi szolgálatot teljesítenek. (…) Köszönöm mindnyájatoknak, akik imáitokkal, barátságtokkal és konkrét szolgálattal segítitek papjaitokat, s akik ténylegesen és irgalmasan segítetek nekünk legyőzni emberi gyengeségeinket. A következő tizenkét hónapban szeretnénk mindennap a szentmisék egyetemes könyörgéseiben egy külön fohásszal az Úrhoz fordulni a Pozsonyi Főegyházmegye területén élő papok lelki megerősítéséért. Mi, papok is szeretnénk a következő időszakban kölcsönösen többet imádkozni egymásért. Az előttünk álló időszakban minden egyes nap az összes pap egy konkrét paptestvérünkért fogunk imádkozni az adott napon” – fogalmazott az egyházmegye főpásztora.

Végül Zvolenský érsek atya Szent Ágoston püspökre hivatkozva hozzáfűzte, hogy tudatosítjuk, imádságainkkal nem közlünk Istennek valamit, amiről nem tudna, hanem arra szolgálnak imádságaink, hogy mi mélyebben tudatosítsuk, mire van szükségünk, s így jobban megnyíljunk Isten működésére.