:

Alapos felkészülés a házasság szentségére

Fontos az alapos felkészülés a házasság szentségének kiszolgáltatására – többek között ez a gondolat fogalmazódott meg a Pozsonyi Főegyházmegye érseke, Stanislav Zvolenský által írt pásztorlevélben, amely nagyböjt első vasárnapján került felolvasásra a főegyházmegye templomaiban. A főpásztor kiemelte, milyen fontos szerepet töltenek be a szülők és a család abban, hogy a gyermekekből, fiatalokból egyszer jó férjek és feleségek, édesapák és édesanyák legyenek. Mindehhez a plébániai közösségek segítségével is szeretne hozzájárulni, mégpedig oly módon is, hogy ez év szeptemberétől bővített házasság előtti felkészítésben részesülnek majd a főegyházmegye területén házasságra készülő fiatalok.

Mint ahogyan szinte megszokott és úgymond természetes számunkra, hogy a felnőttek felkészülése a megkeresztelkedésre, a gyerekek előkészülete az első szentgyónásra és első szentáldozásra, a fiatalok felkészülése a bérmálás szentségének vételére több hónapig, a szerpappá- és áldozópappá szentelés előtti formáció pedig több évig tart, szükségesnek tűnik a házasság szentségének kiszolgáltatása előtt is alapos felkészülésben részesülni. A szóban forgó, néhány hónap múlva a főegyházmegye területén egységesen bevezetésre kerülő bővített felkészítés kilenc találkozó által valósul majd meg papokkal, animátor házaspárokkal és szakemberekkel, mégpedig esti, nappali vagy hétvégi kurzusok alkalmával.

A ma már szentként tisztelt, sokak által a családok és fiatalok védőszentjeként is emlegetett II. János Pál pápa apostoli buzdításában a család feladatairól a mai világban, az ún. Familiaris Consortio elnevezésű egyházfői megnyilatkozásában így írt erről: „A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a fiatalok, akiket a családi életre fölkészítettek, általában jobban boldogulnak, mint a többiek. Ez még inkább érvényes a keresztény házasságra, melynek ereje oly sok férfi és nő szent életét áthatja. Ezért az Egyháznak jobb és bőségesebb házassági előkészítésről kell gondoskodnia, hogy amennyire lehetséges, elhárítsa azokat a nehézségeket, amelyek sok házaspárt terhelnek, s hogy egyre nagyobb számban jöhessenek létre boldog házasságok. A házassági előkészítésnek folyamatosnak és fokozatosnak kell lennie. Három alapvető szakaszban kell történnie: távoli, közelebbi és közvetlen.” 

A számos értékes kezdeményezés sorába állva, s a hosszútávú előkészület fontos szerepét szem előtt tartva a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében múlt év őszétől havi rendszerességgel Párkapcsolati Műhelyre kerül sor az érdeklődő fiatalok számára Pozsonyban, mind párban, mind egyedül érkezők részvételével. A gyorsan megkedvelt és szép számban látogatott összejöveteleket Néma Attila és Ella vezetik, akik a helyiek meghívására a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúság- és Családpasztorációs Központját és Kateketekai Irodáját is képviselve érkeznek havonta egy péntek estére a pozsonyi magyar katolikus közösség által működtetett Korona társalgóban találkozó magyar fiatalok közé. A tavaszi találkozókra március 17-én, április 21-én és május 19-én kerül sor, minden alkalommal 19 órai kezdettel a Pozsonyi Magyar Intézet (Védcölöp út – Palisády 54) épületében.

(illusztrációs kép: világháló)