:

Kerékpártúra - újra a Balatonnál

A múlt nyári, Balatont körülkerékpározó ifjúsági biciklitúra után idén júliusban mintegy folytatásként újabb Balaton környéki helyek felkeresésével zajlott a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében megvalósult háromnapos rendezvény. Húsz résztvevő kapcsolódott be, töltötte kellemesen együtt a nyári vakáció néhány napját, két keréken megtéve a síkság és dimbes-dombos vidék kilométereit.

Szerdán, július 12-én koraeste érkezett a csapat Keszthelyre, ahol a római katolikus plébánia udvarában található pasztorációs központban szállásolódott el. Csütörtökön a Balatontól északnyugati irányban, Rezi település határában, a Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét megkoronázó vár kőfalaihoz vezetett az út. A sár és a meredek szakaszok okozta nehézségekkel is megbirkózva szép panoráma várta a várromhoz érkező csapatot. Egy hangulatos csárda udvarán elköltött magyaros ebéd után Hévízen át, Keszthely felé tekertek a fiatalok. A keszthelyi Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban bemutatott szentmisén a helyi plébános, Tál Zoltán atya szeretettel köszöntötte a pozsonyi vendégeket.

Pénteken a Kis-Balaton vidékének szépségeit ízlelgették a résztvevők. A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett, 1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület, valamint 2004 óta az Európai Közösség természetvédelmi hálózatának, a Natura 2000-nek kiemelkedő jelentőségű egysége. A majd százötven négyzetkilométeres országos jelentőségű védett területet elsősorban madárvilágáról ismerik a laikusok és a szakemberek, de az élőhelyek mozaikossága és fajgazdagsága révén más – elsősorban vizes élőhelyekhez kötődő – élőlénycsoportok jelentősége is számottevő. A Balaton Felvidéki Nemzeti Parkban töltött napon a kerékpárosok felkeresték többek közt a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, a vörsi tájházat, a Fekete István „Tüskevár” c. híres ifjúsági regényét ihlető meseszép vidéket, a Kányavári-szigetet, tanösvényeket. A tábori szentmisét Tamás atya mutatta be, felhívva a többiek figyelmét is arra, hogy a teremtett világ szépségein, a természet csodáin keresztül is a Teremtő nagyságára kell felfigyelnünk, s nekünk, embereknek tudatosan is, hálatelten dicsőítenünk kell Őt.

Szombaton már könnyebb terepen, Fonyód felé, a Balaton partján kirándultak a kerékpárosok, akik napjaikat közös imával kezdték és fejezték be, alkalmuk volt a közös étkezések és megállók alatt is egymással többet beszélgetni, egymást jobban megismerni. Szombaton késő este érkeztek vissza a biciklitúra résztvevői Pozsonyba, akik többsége a tavalyi Balaton körüli úton, illetve az azt megelőző Fertő-tóhoz szervezett, valamint az őszi mosonmagyaróvári egynapos biciklitúrán is jelen voltak. Hálásan köszönik mindazok támogatását, akik anyagi hozzájárulással és imával kísérték őket.

Fotó: Vician András és internet