:

Nagyböjt az Irgalmasság évében

2016-ban február 10-én vette hamvazószerdával kezdetét a nagyböjti időszak.


(Illusztrációs kép: világháló)

* * *

A betegek kenetének kiszolgáltatása

Február 11-én, a Lourdes-i Szűz Anya emléknapján, amely egyben a Betegek Világnapja is, az esti szentmise keretében a ferences templomban a betegek kenetének kiszolgáltatására került sor. Közösségünk harmincegy tagja részesült ezen a napon ebben a szentségben.


(Vician András felvételei)

* * *

Keresztutak az Irgalmasság szentévében


(Kép: internet)

Nagyböjt péntekjein együtt imádkozhattuk a ferences templomban a keresztúti ájtatosságot. Hétről-hétre más és más személyek olvasták fel az egyes állomások elmélkedéseit, így mondhatjuk, közösségünk valóban sok tagja aktívan bekapcsolódhatott az előimádkozásba. Minden alkalommal szép számban vettek részt ministránsok is a keresztút-járáson, valamint a hívek is nagy létszámban imádkoztak együtt Jézus szenvedéseire emlékezve. Volt hét, hogy az egyes ima- és lelkiségi csoportok tagjai imádkozták elő az állomásokat, máskor a pozsonyi papi szeminárium magyar kispapjai. Egyik héten tizennégy fiatal olvasta fel az általuk írt elmélkedéseket, az állomások közt a Passió c. filmből vetítve rövid részleteket. Volt péntek amikor tizennégy ministráns volt az előimádkozó a nagyböjti ájtatosságon, más alkalommal teljes családok mondták az egyes állomásokat, bevonva a család apraja s nagyját a közös imába, aminek köszönhetően a templom megtelt. S idén sem hiányzott a hittanos gyermekek beosztása sem. Ajánlottunk fel keresztutat az idősekért és betegekért, a családokért, a gyerekekért és az ifjúságért, újabb papi hivatásokért.

* * *

„Böjti leves”

A Szlovák Püspöki Konferencia további szervezetekkel együttműködve február 19-én, pénteken „böjti levesre” hívta azokat, akik nagyböjti péntek lévén szerették volna kifejezni böjti lelkületüket a lemondás és segítségnyújtás szellemében. Lemondva a szokásos ebédről, déltől 14 óráig a pozsonyi Irgalmas Testvérek házában (Szlovák Nemzeti Felkelés tér 11) fogyaszthatták el a „böjti levest”, amiért legalább egy szokásos ebédjük árát ajándékozhatták a kezdeményezés idei jótékony céljára: egy család-támogató központ létrehozására a pozsonyi régióban, ahol állapotos édesanyáknak és szélsőséges gondokkal küzdő családoknak szeretnének szakmai segítséget nyújtani. A leves-osztásba a Pozsonyi Főegyházmegye érseke, Mons. Stanislav Zvolenský, valamint segédpüspöke Mons. Haľko József is bekapcsolódtak. Közösségünk több tagja elfogadta a meghívást e kezdeményezésre és támogatta a nemes célt.


(Forrás: tkkbs.sk)

* * *

Szerdai katekézisek

Szerdánként, az egyetemisták részvételével tartott magyar misék keretében katekézis-sorozatra került sor. A résztvevők összefoglalást hallhattak a tízparancsolatról, a szentgyónásról és a nagyhétről.


(Kép: internet)

* * *

Nagyböjti lelkinap Mahulányi József atyával

A hagyományos nagyböjti lelkinapra március 5-én került sor. A lelkinapról szóló részletes beszámolót Krónikánk külön bejegyzésében olvashatják.


(Pálinkás András felvétele)

* * *

Egyéb programok nagyböjti utunkon

Március 6-án, vasárnap délután Ďurás Márk atya tartott élménybeszámolót az El Camino gyalogos zarándokútjáról a spanyolországi Santiago de Compostellába. A teltházas előadásra a pozsonyi magyar katolikus közösség által működtetett Korona társalgóban került sor.

Március 12-én délután az andódi Puss házaspár beszélgetéssel egybekötött előadásának adott helyet a Korona társalgó, ahol házaspárok, szülők, házasság előtt álló fiatalok folytathattak érdekes párbeszédet a házasságot érintő kérdésekről.


(Knapec Xénia felvétele)

* * *

Gyerekmisék és gyerekfoglalkozás

Februárban és márciusban is foglalkoztunk a gyerekmisék keretében a nagyböjti időszak szerepével: megtanulni Jézusnak köszönetet mondani a keresztút, keresztrefeszítés, megváltásunk szeretetből történő engedelmes elfogadásáért. A jócselekedetek gyűjtése és a lemondások is feladatként álltak a gyerekek előtt. Március 12-én, a húsvétváró délután keretében feszület-készítésre, tojás-díszítésre, húsvéti díszek alkotására is sor került. Az erről szóló képes beszámoló Krónikánk különálló bejegyzésében is megtekinthető.


(Vician András felvételei)


(Knapec Xénia felvétele)

* * *

Köszönet minden jószándékú embernek, idősnek és fiatalnak egyaránt, akik együtt tették meg a közösség nagyböjti útját vagy annak egy-egy szakaszát a méltóképpen átélt húsvét felé. Köszönet a nélkülözhetetlen személyes, bensőséges lelki utakért, s azért, ha másnak is segítettek az út kisebb-nagyobb lépéseinek megtételében!